Udsigtspunkt strækker sig 217 meter ud over Femern-området
Byggeriet af Femern Bælt-tunnelen er blevet en betydelig turistattraktion, der tiltrækker tusindvis af nysgerrige besøgende fra ind- og udland - og antallet er stigende. Derfor vil Femern A/S, der er bygherre på projektet, nu opføre et nyt, højt udsigtspunkt ved Rødbyhavn, som skal give de mange besøgende et overblik over byggepladsen.
Udsigtspunktet med navnet ”Pilen” bliver rejst tæt på det sted, hvor tunnelen begynder, og tog- og biltrafikken i fremtiden kører ned i den 18 km lange tunnel til Puttgarden.
”Pilen” vil have form som en spids rampe, der strækker sig 217 meter ud over det inddæmmede område og peger i retning mod Tyskland. De 217 meter svarer til længden på et af de tunnelelementer, som hovedparten af tunnelen består af.
De besøgende vil her kunne opleve arbejdet med at bygge tunnelen fra en sikker afstand og samtidig få fortællingen bag det omfattende tunnelprojekt, de tekniske løsninger, arbejdet med bæredygtighed og meget andet.
– Som statsligt selskab har vi en forpligtelse til, at offentligheden kan følge med i danmarkshistoriens største anlægsprojekt, siger Morten Kramer Nielsen, der er kommunikationschef i Femern A/S, i en pressemeddelelse om projektet.
– Vi oplever en stærkt stigende interesse for at komme så tæt på tunnelbyggeriet som muligt, og det er vi naturligvis glade for. Et nyt udsigtspunkt bliver et vigtigt bidrag til fortællingen om projektet og giver samtidig en unik oplevelse, når man besøger byggeriet ved Rødbyhavn.
24 meter over vandet
Udsigtspunktet vil være udformet som en svagt stigende rampe med niveaufri adgang fra bunden og op til toppen for at sikre tilgængeligheden for alle. Fra bunden vil de besøgende gå op ad en sti af træ og omgivet af vild natur. På det højeste punkt vil man befinde sig 24 meter over vandet med en helt særlig udsigt til byggepladsen, tunnelfabrikken og lokalområdet.
– ”Pilens” koncept har sit udgangspunkt i den direkte og kontinuerlige forbindelse mellem Danmark og Tyskland. Formen er som en stor kompasnål med til at vise de besøgende, hvor tunnelen kommer op på den tyske side. Arkitekturen er også inspireret af kystlandskabets store vidder, og den grønne bevoksning på ”Pilen” er med til at sikre biodiversitet i området, siger arkitekt Kristian Winther fra rådgivningsvirksomheden ARUP, der står bag udsigtspunktet.
Det er planen, at det nye udsigtspunkt åbner for besøgende i starten af 2024. Dermed erstattes den eksisterende platform bygget i træ, der med sin begrænsede højde ikke længere giver et godt overblik over byggeriet.