23948sdkhjf

Meget tilfredsstillende: Tocifret vækst på top- og bundlinje hos Niras

For Niras blev 2022 det andet år i træk med tocifret vækst i både top- og bundlinje. Det er derfor en meget tilfreds ledelse, der ser tilbage på et år, hvor alle dele af forretningen har bidraget til udvikling, vækst og indtjening.

Nu står rådgiverkæmpen med en historisk stor ordrebog, påpeger adm. direktør Carsten Toft Boesen i en pressemeddelelse om det forgangne år.

2022 bød på en fremgang i egenproduktionen fra kr. 1,9 til 2,1 mia. kr. og i omsætningen fra kr. 2,9 til 3,5 mia. kr. Årets resultat (EBITA) er vokset fra kr. 132 til 149 mio. kr. - dette i et år, hvor der er investeret markant i markeds- og medarbejderudvikling.

Antallet af medarbejdere er vokset med 9 pct. i 2022, og i et år med det, som betegnes "en relativt lav medarbejderomsætning" er tiltrukket over 600 nye kolleger.

Opkøb i året

Væksten på 10 pct. er primært drevet af en organisk vækst på 8,5 pct., mens den resterende vækst kommer fra opkøb. 

I 2022 blev irske Dolmen Engineering og svenske AquaBiota en del af Niras. Selskaberne bidrager til den voksende forretning indenfor henholdsvis pharma & life science og vandmiljøvurderinger i relation til den grønne energiomstilling. 

– I 2022 lykkedes vi med to strategisk vigtige opkøb, AquaBiota i Sverige og Dolmen Engineering i Irland. AquaBiota arbejder primært med miljøkonsekvensvurderinger for offshore vindkraft og Dolmen leverer ingeniørløsninger til life science-sektoren. Begge virksomheder bidrager med kunder, ydelser og kompetencer i to af vores vækstmarkeder, forklarer adm. direktør Carsten Toft Boesen.

Markante opgaver

Energistyrelsen tildelte hen over årsskiftet Niras de strategisk vigtige undersøgelser af Danmarks samlede miljømæssigt bæredygtige potentiale for vindenergi, og svenske Forsvarsmagten valgte rådgiverselskabet som deres miljørådgiver for endnu en periode.

De danske infrastrukturinvesteringer kom efter en længere pause atter op i gear og med tildeling af Nordhavnstunnellen, Hillerød-motorvejens forlængelse og Vestfyn-banen kom selskabets danske infrastruktur-portefølje op på niveau med den norske, hvor Niras senest er blevet tildelt design af tre krydsningsspor på den legendariske Bergensbanen.

Samtidig oplever rådgiveren fortsat et meget højt investeringsniveau og stor efterspørgsel indenfor pharma & life science, hvor knaphed på medarbejdere er en væsentlig udfordring.

Tilbagegangen i dele af boligbyggeriet er en realitet, men Niras har gennem en længere periode fokuseret målrettet på institutionelle investorer og industribyggeri og står med en meget stærk ordrebog, der blandt andet omfatter Flodbyen i Randers og Travbyen i Billund for Kirkbi.

Indenfor Forsyning er det fortsat klimatilpasning og avanceret vandbehandling, især blødgøring, der fylder godt op i ordrebøgerne. Niras blev i 2022 udvalgt af Aarhus Vand til at forsætte yderligere seks år i vandselskabets partnerskab, Vandpartner.

Lønsom vækst

Trods fortsat stor usikkerhed om den sikkerhedspolitiske situation og den økonomiske udvikling både i Danmark og globalt ser ledelsen i Niras med fortrøstning på 2023, hvor man forventer at kunne levere på det strategiske mål om fortsat lønsom vækst og udvikling.

– Efter en grundig analyse af vores markedssegmenter og dialog med nøglekunder ser vi ind i et 2023, hvor vi forventer fortsat fornuftig lønsomhed og gode vækstmuligheder, og hvor vi derfor planlægger at forøge vores investeringer i den grønne energiomstilling, bæredygtige løsninger og digital innovation – samt ikke mindst i vores medarbejderes udvikling og ekspertise, siger adm. direktør Carsten Toft Boesen.

Niras A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta mio. kr. mio. kr.
Nettoomsætning 3.454 2.881
EBITA 149,1 132,4
Årets resultat 75,2 83,9
Antal ansatte 2.424 2.306
Kilde: Niras

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094