23948sdkhjf

Store gevinster ved arbejdsmiljøcertificering i Stark

Færre arbejdsskader, højere medarbejdertilfredshed og gladere kunder er nogle af de fordele, byggemarkedskæden Stark har høstet ved at lade fire afdelinger arbejdsmiljøcertificere.
Egentlig var det annonceringen af Femern Bælt-forbindelsen, der fik den nordiske byggemarkedsgigant DT Group til at kaste sig ud i sin første arbejdsmiljøcertificering. Selskabet ejer byggemarkedskæden Stark, der, med fire butikker på Lolland-Faster, har en stærk geografisk placering i forhold til at blive leverandør til det kommende bælt-byggeri.

For at optimere sine chancer besluttede selskabet at lade de fire butikker arbejdsmiljøcertificere. I dag, to år senere, er certifikatet i hus og alle interne arbejdsprocesser i butikkerne endevendt. En proces der ikke bare har styrket Starks eksterne brand, men også givet en lang række interne fordele i de fire lokale afdelinger.

- Vi har en koncernpolitik om at være bedst på arbejdsmiljø i vores branche og ser det som en klar konkurrencefordel. Derfor er det et område, vi allerede længe har arbejdet med. Men da Femern Bælt-forbindelsen blev annonceret, besluttede vi alligevel at tage skridtet fuldt ud og lade de fire Lolland Falster-butikker arbejdsmiljøcertificere. Vi vil gerne kunne dokumentere sort på hvidt, at det med arbejdsmiljø ikke bare er noget, vi siger. Og det kan vi nu med et certifikat, fortæller koncerndirektør i DT Group, Ole Mikael Jensen.

Alle medarbejdere skulle inddrages
Laila Therkildsen er Health & Safety Manager i DT Group, og har været projektansvarlig for certificeringsforløbet i Starks fire Lolland Falster-butikker. Hun fortæller, at det hele vejen har været højt prioriteret at få samtlige medarbejdere engageret i certificeringsforløbet:

- Vi havde fra starten et udtalt ønske om, at det her var noget alle skulle deltage i og at gøre hele forløbet så konkret og praktisk som muligt. Derfor indledte vi med et to dages uddannelsesforløb for alle og var derefter fælles om at gennemgå alle butikkernes arbejdsprocesser, en efter en, og spørge os selv: Hvordan skal arbejdsmiljøet være på det her område, og hvad vil være en god standard? forklarer Laila Therkildsen.

Certificeringen har ført til højere effektivitet
Hun fortæller, at et af de områder, der fik mest fokus undervejs, handlede om ryddelighed i butikkerne.

- Vi fandt hurtigt ud af, at det at få skabt orden og ryddelighed faktisk er noget, der påvirker mange faktorer på en arbejdsplads. Det skaber større sikkerhed, da man mindsker risikoen for at falde over ting. Det har også stor positiv visuel effekt, når man kan se, at der er ryddet op. Og endelig gør det jo også arbejdet mere effektivt, når tingene ligger, hvor de skal, så man ikke skal bruge tid på at lede, siger Laila Therkildsen og fortæller videre, den mest åbenlyse konsekvens af arbejdsmiljøcertificeringen, netop også har været en større effektivitet på arbejdspladserne.

Blandt andet fordi alle arbejdsprocesser er blevet gennemdiskuteret, og medarbejderne i fællesskab er blevet enige om en bedre systematik, i den måde de arbejder og gør tingene på. I dag har man indført en måltavle, som hver medarbejdergruppe mødes om en gang ugentligt. Her diskuterer de, om der har været ulykker, tilløb til ulykker eller afgivelser i øvrigt, og hvor ordentligt og ryddeligt der generelt er i butikken.

- Det er helt tydeligt, at folk er blevet mere effektive. Det gør det jo ganske enkelt lettere at arbejde, når der er styr på processerne. Så højere effektivitet har klart været en af de mest åbenlyse gevinster ved arbejdsmiljøcertificeringen, siger hun.

Tilfredshed og engagementet er vokset
Hun fortæller også, at lige så afgørende gevinster har været et stort løft i både medarbejdertilfredsheden og engagementet i de fire butikker.

- For det første er det tydeligt, at de ansatte er utroligt stolte over forløbet. De har selv vendt hver en sten på arbejdspladserne sammen og fundet nogle bedre arbejdsmetoder. Det har givet en større glæde i hverdagen, og det er helt deres fortjeneste, siger Laila Therkildsen.

Den stolthed kom blandt andet til udtryk, da de fire butikker ved en samlet ceremoni i februar fik overrakt arbejdsmiljøcertifikatet af DS Certificering under overværelse af ikke bare de lokale ledelser i Stark. Også DT Groups koncernledelse, lokalpolitikere og den lokale presse var mødt op.

- Men derudover er det også tydeligt, at processen har øget den generelle medarbejdertilfredshed. Folk er kort og godt blevet gladere for at gå på arbejde. Dels er deres arbejde blevet lettere at udføre, fordi der nu er klarere arbejdsprocesser at gå efter. Dels oplever jeg også, at de med hele forløbet har fornemmet, at man rent faktisk går op i, hvordan medarbejderne har det på den her arbejdsplads. De ansattes sikkerhed er ikke ligegyldig, og det har fået tilfredsheden til at stige, siger hun.

De gode erfaringer skal føres videre
I dag kan resultatet aflæses i Starks årlige tilfredshedsmålinger, der er steget for samtlige af de fire butikker. En butik med 10 procent, og for to andre så meget, at de i dag ligger i top ti blandt Starks i alt 84 byggemarkeder. Og det er DT Groups koncerndirektør mere end godt tilfreds med:

- Det her har været en utrolig positiv erfaring for os. Ofte foregår procesforbedringer i en virksomhed jo lidt som knopskydninger, uden man nok får gennemtænkt alle processer. Men når man gennemgår en certificering som denne, bliver man nødt til at se tingene fra et mere overordnet perspektiv og ud fra en helhed. Det er en kæmpe fordel og har lært os virkelig meget i koncernen, siger Ole Mikael Jensen, som er overrasket over, hvor mange positive aspekter certificeringen har kastet af sig.

- Vi startede denne proces, fordi det at blive arbejdsmiljøcertificeret bliver efterspurgt af vores kunder og noget, der også bliver vigtigere for vores leverandører. Men det har vist sig også at kaste en lang række interne gevinster af sig også. Derfor er jeg sikker på, at certificeringen på længere sigt vil kunne læses på vores bundlinje og klart indstillet på at arbejde videre med de gode erfaringer i resten af koncernen, siger koncerndirektøren, som fornemmer, at arbejdsmiljøcertificeringerne også er et område, som myndighederne lægger større og større vægt på.

Han kalder derfor den samlede proces for en win-win situation, da mange parter er endt med at drage fordel af den.

Arbejdsmiljø også i myndighedernes fokus
Den vurdering er Stig Rømer Winther enig i. Han er direktør for Femern Bælt Development, som er en erhvervsudviklingsorganisation, etableret i forbindelse med Femern Bælt-byggeriet.

- Vi fornemmer tydeligt, at de store internationale virksomheder i dag forventer, at deres leverandører har styr på sikkerheden og arbejdsmiljøet. Samtidig er det også et område, der i højere og højere grad får både mediernes og myndighedernes opmærksomhed, siger han og fortsætter;

- Der er derfor slet ingen tvivl om, at et godt og sikkert arbejdsmiljø er ved at blive en afgørende konkurrenceparameter. Og af samme grund opfordrer vi som erhvervsudviklingsorganisation også virksomheder til at arbejde seriøst med dette område.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14