Mere byjungle og mindre beton
Nyt idékatalog skal inspirere kommuner, boligforeninger og virksomheder til at skabe byer, som både er grønnere og bedre til at opsuge regnvand.
- I takt med at byerne vokser, kommer mange planter og dyr under pres. Vi skal skabe rum i byen, hvor der er plads til vilde planter, dyr, insekter og fugle. Inspirationskataloget skal give det bedst mulige afsæt for arbejdet med at gøre byerne lidt vildere. Det vil være en stor gevinst for både mennesker og natur, siger miljøministeren.
For at fremme den udvikling præsenterer Miljøministeriet et idékatalog, der samler viden og erfaringer med at skabe en varieret og opfindsom natur, hvor der før bare var asfalt og stenbro.
Natur er også klimasikring
En af ideerne er, at man laver vilde hjørner i offentlige parker og private haver ved simpelthen at lade plæneklipperen køre uden om. Man kan også skåne den natur, der er vokset frem på byens mange tomme byggepladser og lade små træer og buske stå.
Flere søer, sumpede områder og grønne tage kan give bedre levevilkår for urter, fugle og insekter, som trives i nærheden af vand, og det kan samtidig være med til at forhindre oversvømmelser som følge af skybrud, fordi vandet opsuges.
Landets kommuner skal inden udgangen af 2013 udarbejde klimatilpasningsplaner. Økonomiaftalen med KL har åbnet op for, at der kan bruges 2,5 milliarder kroner på tiltag, der blandt andet forebygge oversvømmelser.
Idekataloget er udarbejdet af Habitats aps og kan læses på Miljøministeriets hjemmeside