23948sdkhjf

Fælles digitalt fodslag i offentligt og alment byggeri

Den 1. april trådte de nye digitale krav for offentlige og almene byggeprojekter i kraft. Målet er at bidrage til højere produktivitet og kvalitet i byggesektoren.
Den danske byggesektor – bygherrer, rådgivere og udførende – vil fremover blive mødt af krav om anvendelse af digitale bygningsmodeller, digitalt tilbud, digital aflevering, brug af digitale mangellister samt IKT-koordinering i forbindelse med deltagelse i offentlige og almene byggeprojekter.

Kravene er formuleret gennem to nye IKT-bekendtgørelser, som er blevet til i et tæt samarbejde mellem Bygningsstyrelsen under Klima-, Energi- og Bygningsministeriet og Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Begge bekendtgørelser trådte i kraft den 1. april 2013.

Kravene gælder for:
Statslige og statsligt støttede byggeprojekter
med en anslået entreprisesum
over 5 mio. kr. ex moms.

Kommunale/regionale byggeprojekter og
kommunalt/regionalt støttede byggeprojekter
med en anslået entreprisesum
over 20 mio. kr. ex moms.

Almene byggeprojekter med en anslået
entreprisesum over 20 mio. kr. ex. moms.

Kravene gælder både for nybyggeri, om- og tilbygning,
renoverings- og vedligeholdelsesprojekter.

Kilde: Bygningsstyrelsen
Det statslige byggeri har siden 2007 været omfattet af lignende regler, og det er i store træk de samme regler, som nu udbredes til også at omfatte regionale og kommunale byggerier. Det almene boligbyggeri, som allerede er i gang med at digitalisere driften af byggeriet, kommer nu med i digitaliseringen, når der skal bygges nyt og renoveres.

Innovation, produktivitet og kvalitet
Formålet med bekendtgørelserne er at understøtte mere effektive konkurrence- og byggeprocesser – og dermed højere produktivitet i byggeriet. Digitaliseringen skal samtidig understøtte en optimeret digital drift og vedligehold af bygningerne.

Byggeriets minister, Martin Lidegaard, peger på, at de to nye bekendtgørelser sikrer kommunale og regionale bygherrer et effektivt redskab til at skabe øget innovation, produktivitet og kvalitet i bygge- og driftsprocesserne. Det kan få stor betydning inden for et område, hvor man forventer, at øget digitalisering kan medføre store økonomiske gevinster.

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen, ser også stort potentiale i de nye regler:

- Jeg er meget tilfreds med, at det er lykkedes at forene et digitalt regelsæt, så det gælder både det almene byggeri og det offentlige byggeri. Det gør det lettere for alle parter og vil bidrage til et bedre og billigere byggeri. Med den såkaldte forvaltningsklassifikation, der dækker driften af de almene boliger, har den almene boligsektor allerede taget hul på den digitale fremtid. Nu får vi så også nybyggeriet og de mange renoveringsprojekter med. Det er et stort skridt i den rigtige retning, og jeg er glad for, at det almene byggeri på denne måde kan være med til at gå forrest i digitaliseringsindsatsen til gavn såvel for beboerne som for produktiviteten i byggesektoren, siger Carsten Hansen.

Links:
Bekendtgørelse nummer 118
Bekendtgørelse nummer 119
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079