23948sdkhjf

Signal Arkitekter rådgiver fremtidens biblioteker

Realdania og Kulturstyrelsen har netop udpeget tre kommuner til at deltage i projektet ” Modelprogram for folkebiblioteker”, der gennemføres med Signal Arkitekter som rådgiver.
40 kommuner deltog i Kulturstyrelsens og Realdanias konkurrence, der har fremtidens biblioteker på dagsordenen.

Konkurrencen er nu afsluttet, og det bliver biblioteksbrugere i Thisted, Billund og Sønderborg, der kan se frem til at erobre førertrøjen, når det gælder fremtidens bibliotek.

De tre kommuner er således netop valgt som vindere og skal deltage nu faglige workshops, der sigter på at indrette bibliotekerne, så de opfylder brugernes behov og de mange nye krav til indholdet i fremtidens bibliotek.

Tre biblioteker på vej
I Thisted skal hovedbiblioteket i forbindelse med klimarenovering nyindrettes og samtidig nyindrettes som åbent bibliotek. Desuden skal der samarbejdes med de omkringliggende kulturinstitutioner.

I Billund skal biblioteket omdannes til åbent bibliotek med dansk og international borgerservice, og samtidig skal det være motor i visionen om at skabe Børnenes Hovedstad. Projektet sker i partnerskab med Lego Fonden.

I Sønderborg skal bygges nyt bibliotek som indgår i et multikulturhus langs havnefronten. Det 94,6 mio. kr. dyre projekt udføres i samarbejde med Sønderborg Havneselskab.

Hver kommunes faglige workshop designes og faciliteres i samarbejde med projektets rådgiver Signal Arkitekter.

FAKTA
Målet med projektet ”Modelprogram for folkebiblioteker” er at give bud på, hvordan det moderne bibliotek kan bidrage til byudvikling og samlet set give mere liv på biblioteket gennem programlægning, samspil med partnere, brug af frivillige og borgernes egne aktiviteter. Projektet blev skudt i gang med en workshop i oktober 2012 med deltagelse arkitekter, byplanlæggere, biblioteksfolk, forvaltninger og politikere.

Forud for konkurrencen har Kulturstyrelsen lavet en kortlægning af kommunernes planer for nyindretning og nybygning af biblioteker. Arbejdet viste, at knap to ud af tre adspurgte kommuner har planer om forandringer for bibliotekerne. Godt to ud af tre har inden for de sidste to år gennemført større forandringer.

Bibliotekernes to store udfordringer er det kontante pres for at levere digitalt og det ændrede brugerbillede med flere individualister og mange flere forskellige behov. Ifølge biblioteksledernes top fem liste er det vigtigste, at bibliotekets fysiske indretning giver mulighed for uformelle møder, læringsaktiviteter, gode arbejdsmuligheder for studerende – alene eller i grupper, klassiske udlånsfunktioner og sceneplads til kulturaktiviteter.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078