23948sdkhjf

AI finalist i Nordic Built Challenge

171 teams lagde billet ind på et af de fem projekter i konkurrencen om Nordens bedste renoveringsprojekt. Danske AI er blandt finalisterne.
Det fællesnordiske initiativ; Nordic Built, udskrev den 8. november en åben idékonkurrence, hvor samtlige af byggeriets parter – fra arkitekt til udførende – blev inviteret til at byde ind på en af de fem udvalgte ejendomme i Nordic Built Challenge.

Da fristen for ansøgning udløb den 18. februar havde 171 teams lagt billet ind på at være med, og i sidste uge offentliggjorde Nordic Built de 20 teams – fire på hvert projekt – der går videre til næste runde.

For nemt at rive det ned
Det danske bidrag i konkurrencen, Boligafdelingen Ellebo i Ballerup, tiltrak sig den langt største opmærksomhed fra deltagerne. Intet mindre end 76 teams – næsten dobbelt så mange som nummer to på listen – søgte om deltagelse, og blandt de fire er den danske ingeniør- og arkitekttegnestue AI, som er oppe mod sammen med to portugisiske teams samt et engelsk.

- Ellebo er et produkt af industrialiseringen – frisket op med pastelfarver og renoveret i 1992 i tidens postmodernistiske formsprog. At byggeriet kun er ca. 50 år gammelt, og at den sidste renovering kun holdt ca. 20 år peger på, at noget mere radikalt må gøres. Det er fristende at foreslå det hele revet ned. Men også for nemt. Ballerup er som bekendt ikke det eneste sted, hvor den slags bebyggelser præger byen. Byer bygges ikke på én dag. Vi må se på det som en genbrugsproces, hvor vi fjerner det, som ikke virker, og tilføjer det, som mangler. Vi må finde ind til det ’fundament’ i den eksisterende bebyggelse, som kan bære en mere bæredygtig og livsbekræftende nordisk arkitektur, forklarer chefarkitekt og partner Tomas Snog .

Den danske tegnestues projekter indeholder flere løsninger på konkurrencens udfordringer; herunder en ny klimaskærm, som åbner for udsigt, samler solenergi og isolerer optimalt. Hertil kommer en skalanedbrydning gennem fortætning af bebyggelsen, genbrug af regnvand til naturdiversitet og fælles vaskeri samt mere naturdiversitet, hvor beplantning og bebyggelsen flettes sammen til et urbant landskab.

I forbindelse med udvælgelsen af AI´s vinderprojekt udtaler juryen bl.a.:

- Dette projekt skiller sig ud fra de andre tre projekter, som er udvalgt til at deltage i fase 2, idet det opdeler det store gårdrum i en række mindre byrum. Ved at skabe en bevægende og varieret bebyggelse som helhed, distancerer dette projekt sig klart fra det store betonbygningskompleks, som Ellebo er eksponent for.

”Nedskalering” er et centralt begreb i projektet. I praksis betyder det, at nye facetter tilføjes til de nuværende bygninger ved hjælp af nye facader, nye boliger i gavlene og nye penthouseboliger på taget. Desuden indføres nye bygninger i gårdrummet. For så vidt angår renovering af de eksisterende boligblokke prioriteres, at udskiftning af facader og ændringer i de primære strukturer holdes på et minimum.

FAKTA
De 20 udvalgte teams modtager alle 300.000 NOK og deltager nu i den næste fase, hvor forslagene skal gøres implementerbare. I september måned udpeges vinderne af de fem projekter, og de får herefter mulighed for at indgå kontrakt med ejeren af den pågældende bygning. Det team, der i sidste ende kåres som Nordens bedste, vinder førstepræmien på 1 mio. NOK.

Læs mere på www.nordicinnovation.org
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095