23948sdkhjf

Smedemestre fejrer 100 års jubilæum

Randers Omegns Smedemesterforening fejrer sit 100 års jubilæum den 13. april med stor fest og udgivelse af jubilæumshæfte.
Det vil slå gnister, når gæsterne ankommer til Randers Omegns Smedemesterforenings 100 år jubilæum i Ridehuset. Smedene fra Gl. Estrup har tændt op i deres transportable esse og viser, hvordan man håndterede hammer, ambolt og ild for 100 år siden. Ved siden af dem, står en ung klejnsmed og demonstrerer, hvordan man i dag arbejder med jern og metal.

-Vi vil gerne vise både udviklingen og spændvidden i vores fag, forklarer formanden for den jubilerende forening, Jørn Sminge, Værum.

- Smedefaget har i den grad forstået at følge med tiden og specialisere sig på stadig flere områder. I dag spænder faget over beslagsmeden til energiteknikeren, og vi arbejder både i aluminium, rustfri stål og naturligvis jern.

Syv specialer
Rent faktisk er der hele syv uddannelser med udgangspunkt i smedefaget. Det fortæller faglærer Søren Skovbo Sørensen, Tradium, i det jubilæumshæfte, som smedemesterforeningen udgiver i anledning af 100 året. De mange specialer giver smedene en større palet at arbejde på, fordi der ikke er vandtætte skotter imellem specialerne. Man kan sagtens krydse over og ved hjælp af nogle kurser blive i stand til at arbejde i andre grene af branchen.

De mange specialer og fleksibiliteten mellem dem betegner Jørn Sminge, som en af fagets styrker, fordi det tiltrækker unge. En anden styrke er, at alle har været gennem samme grunduddannelse, enten EFG eller mesterlære, og derfor har metallet som fælles gods.

Stolthed over faget
- Men den tredje og måske vigtigste styrke er nok vores stolthed over vores fag, selv om det kan lyde lidt rørstrømsk, påpeger Jørn Sminge.

- Det er en stolthed, som vi kan finde helt tilbage til de fattige bysmede, der var hyret af egnens gårde. Og en stolthed, jeg bestemt synes, vi kan tillade os.

- Landsbysmeden var ofte en Ole Opfinder, i dag går smeden med stor omstillingsevne og vilje ind i nye forretningsområder. Det er dygtigt gjort og forhindrer, at smedefaget deler skæbne med andre håndværk, der er moderniseret væk, siger formanden for den jubilerende forening.

Randers Omegns Smedemesterforening tæller i dag 134 medlemmer og dækker et område fra Kattegat til Viborg og fra Mariager Fjord til lidt nord for Århus.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094