23948sdkhjf

Nyt liv til lukkede skoler

Lokale og Anlægsfonden har afsat 10 mio. kr. til et projekt,, hvor op til tre lukkede folkeskoler skal omdannes til nye formål. Der er netop åbnet for ansøgninger.
Der bliver fortsat lukket folkeskolebygninger over hele landet. Det betyder, at mange mindre byer mister en central livsnerve. En undersøgelse foretaget af Lokale og Anlægsfonden viser, at en tredjedel af de folkeskolebygninger, der blev lukket i 2011, stadig står tomme.

Det vil Fonden gerne gøre noget ved og erstatte lukkede bygningers mørke vinduer og tomme gange med lys og nye aktivitetsrum. I mange små byer er skolerne nemlig ofte det eneste sted, hvor beboerne kan samles til foreningsaktiviteter og andre former for fælles oplevelser.

Derfor har Lokale og Anlægsfonden afsat 10 mio. kr. til et udviklingsforløb, hvor op til tre lukkede folkeskoler skal omdannes til nye formål inden for idræt, kultur og fritid.

Et forløb med flere faser
Fonden har allerede sidste år givet støtte til omdannelsen af en nedlagt folkeskole i Gudum til et nyt samlingssted for den lille by nær Lemvig. Projektet er et første pilotprojekt med omdannelse af lukkede folkeskoler i mindre bysamfund til nye aktiviteter.

Der er dog fortsat god grund til skabe flere eksempler på, hvordan de lukkede skolebygninger kan forandres og genoplives med nye aktiviteter. Bygningerne kan være meget forskellige, men med det til fælles, at de typisk rummer faglokaler, fællesarealer og ofte større udearealer, der rummer stort potentiale for omdannelse til nye aktivitetshuse for lokalområderne.

Inspirationen til det kommende udviklingsforløb, hvor der skal findes tre eksempler på lukkede folkeskolebygninger, der med fordel kan omdannes til nye aktiviteter, skal findes i fem "poler". De fem poler karakteriserer den typiske brug og funktionalitet som man kan forestille sig, at de omdannede skoler i større eller mindre grad skal rumme. Polerne er beskrevet som "Forsamlingshuset", "Værkstedet", "Kulturhuset", "Folkeoplysningshuset" og "Bevægelseshuset".

Efter ansøgningsfristen den 16. maj udvælges der i projektforløbets første udviklingsfase op til otte arkitektvirksomheder til en bruttoliste, der senere bliver skåret ned til fem arkitektvirksomheder, når de fem udvalgte bygherrer fra forskellige landsbysamfund har valgt deres foretrukne samarbejdspartner.

Til projektets anden udviklingsfase udvælges og parres op til tre arkitektvirksomheder og bygherrer, der sammen skal realisere de udvalgte byggeprojekter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109