Folkeskolerne bør prioritere erhvervspraktik
Det er spændende at prøve noget nyt og se, hvordan en elektrikers arbejdsdag ser ud.
Sådan lyder det fra 15-årige Oskar Toft, der i hele uge 41 er i erhvervspraktik, som elektriker hos ABC Pavilloner i Engesvang. Her får han lov til at snuse til håndværksfaget, og netop dét er vigtigt for at sikre mere faglært arbejdskraft i byggebranchen i fremtiden, vurderer ABC Pavilloners direktør, Kjeld S. Facius.
Det er en velkendt udfordring, at der mangler faglært arbejdskraft i byggebranchen. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik meddeler 31 procent af tømrer- og bygningsvirksomhederne, at manglen på arbejdskraft nu er så stor, at det er en produktionsbegrænsende faktor, mens 29 procent oplever det i el-installationsbranchen. Samtidig vil der ifølge Dansk Byggeri mangle hele 17.000 personer med en byggefaglig uddannelse i 2027, og det stiller krav til virksomhederne, lyder det fra ABC Pavilloners direktør, Kjeld S. Facius:
- Det er sværere end nogensinde før at skaffe de nødvendige hænder i byggebranchen, og vi oplever især, at der er rift om elektrikere og tømrere. Den udfordring ser ikke ud til at blive mindre i fremtiden, og derfor er det vigtigt, at vi gør noget allerede nu - og her har vi virksomheder en stor del af ansvaret, siger Kjeld S. Facius og fortsætter.
- Vi skal nemlig gøre os attraktive overfor den fremtidige arbejdskraft, hvilket blandt andet kan gøres ved i højere grad at prioritere samarbejde med folkeskolerne. På den måde kan vi nemlig vise folkeskolens afgangsklasser, hvilke spændende jobmuligheder og opgaver der er forbundet med en erhvervsuddannelse.
ABC Pavilloner modtager derfor gerne praktikanter fra folkeskolen, så virksomheden kan vise flaget over for de potentielle nye medarbejdere. Blandt andet har ABC Pavilloner haft 15-årige Oskar Toft fra Engesvang Skolen i praktik i uge 41. Her skal han følge en elektrikers arbejdsdag og få "hands on"-erfaring, inden uddannelsesvalget skal træffes:
- Jeg har overvejet, om en elektrikeruddannelse kunne være noget for mig. Derfor søgte jeg på praktikpladser på internettet, hvor ABC Pavilloner kom frem. Jeg ringede og spurgte, om jeg måtte komme i praktik hos dem, og det måtte jeg heldigvis gerne, og et par uger inden praktikperioden var jeg derfor på rundvisning på fabrikken, fortæller Oskar Toft og fortsætter:
- Jeg synes, at praktikken er rigtig spændende. For eksempel har jeg været med til at installere stikkontaker og været på tur i Aalborg, hvor jeg assisterede ved forskellige elektriker-opgaver. Det giver mig en god idé om, hvad faget går ud på, og hvad jeg godt kan lide at lave.
Fra klasselokalet til virkeligheden
I Ikast-Brande Kommune er Engesvang Skolen en af de skoler, der sender niende klasses eleverne i praktik. Det, vurderer man hos Ungdommens Uddannelsesvejledning, er en stor hjælp for skolens elever, da de således kan få be- eller afkræftet nogle af de uddannelsestanker, de går med:
- Al erfaring viser, at samarbejde mellem erhvervslivet og folkeskolerne er en stor hjælp for eleverne til at få afklaret deres uddannelsesvalg. Ofte går eleverne nemlig med nogle forestillinger om, hvad de gerne vil, og her kan erhvervspraktikken give dem en forsmag på, hvad det vil sige at arbejde inden for de forskellige brancher og erhverv - en viden, som man ikke kan få ved at sidde i klasselokalet, fortæller Carsten Maagaard, der er uddannelsesvejleder ved Ungdommens Uddannelsesvejleding i Ikast-Brande Kommune.
Praktikforløbet skal dermed hjælpe Oskar Toft til at blive afklaret i hans kommende valg af uddannelse, og selvom det er en svær beslutning med mange muligheder, så har praktikforløbet langt fra skræmt ham væk fra en erhvervsfaglig uddannelse:
- Det er svært at sige, hvad jeg ender med. Men jeg overvejer enten at blive elektriker eller gå på HTX. Det har i hvert fald været en god uge, slutter Oskar Toft, som kan se frem til en uges efterårsferie efter den endte arbejdsuge som elektriker.
Hos ABC Pavilloner har man også været glade for det friske pust, som Oskar Toft har givet i ugens løb. Og selvom Oskar ikke skulle ende som håndværker, så er Kjeld S. Facius stadig glad for, at virksomheden har kunnet bidrage med mere indsigt i faget:
- Erhvervspraktik er en helt oplagt mulighed for, at både eleverne kan få afklaret, hvad de gerne vil, og at vi som virksomhed kan få synliggjort arbejdsmulighederne inden for vores fag. Samtidig spiller det en helt afgørende rolle i forhold til at sikre den nødvendige arbejdskraft i fremtiden, slutter Kjeld S. Facius.