23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Diversitet og entusiasme præger mekanikerlærlinge

Scantrucks unge medarbejdere er vidt forskellige og skyr ingen afstande for at komme til at skrue i entreprenørmaskiner

Øst, vest – maskiner bedst. Når man har hydraulikolie i blodet og bare må have nogle store entreprenørmaskiner at skrue i, for at livet giver mening, så skal man kunne det dér med at komme op om morgenen. 70 kilometer til lærepladsen og 70 kilometer hjem igen er hverdag for René Andersen. Han er 19 år og en af de medarbejdere hos Scantruck A/S med den længste titel: Entreprenørmaskinmekanikerlærling.

Dem har Scantruck i øjeblikket 14 af, som kommer fra øst og vest, syd og nord for at tage favorituddannelsen. Det har de til fælles, men ellers er de vidt forskellige. Diversiteten i maskinværkstederne er stor, og den bliver til stadighed større. For nylig har Scantruck budt velkommen til firmaets første kvindelige mekanikerlærling. Hun er 17 år, hedder Mette Sohn, og sejler hver dag med Fursund-færgen fra Stenøre på Fur til Branden på fastlandet for at komme til og fra arbejde i Skive.

 

Lærling i Ringsted

En tredje af morgendagens entreprenørmaskinmekanikere er 20-årige Rasmus Ørskov. Han er vokset op i Scantrucks hjemby, Skive. Men da han efter at have været i erhvervspraktik søgte lærlingeplads hos Scantruck, havde maskinfirmaet ingen pladser ledige. I hvert fald ikke i Skive. Men da Rasmus helst ville i lære hos Scantruck, søgte han i  firmaets sjællandske afdeling i Ringsted, hvor der var bid.

Derefter flyttede han fra Skive til Ringsted og var i lære på værkstedet på Kærup Parkvej i et par år, inden der blev mulighed for, at han kunne komme til Skive, hvor han er vokset op.

I det hele taget er morgendagens mekanikere ikke blege for at flytte sig efter de optimale uddannelsesmuligheder. Foruden René Andersen, som kommer fra Thisted, og Mette Sohn fra Fur, ruller der hver morgen lærlinge ind i Skive fra blandt andet Kibæk sydvest for Herning og Hadsten mellem Randers og Aarhus i det østjyske. En lærling var i en periode frisk på de 140 km hver vej fra Esbjerg, men fik sig så en lejlighed i Skive.  

 

Samme behandling

I øjeblikket er 14 lærlinge under uddannelse til entreprenørmaskinmekaniker hos Scantruck. Vidt forskellige unge mennesker, men alle med hang til at tage sig kærligt af store maskiner. Der kom lidt ekstra forskellighed, da Mette Sohn trådte an i geledet hos værkstedschef Robin Jensen.

“Heldigvis oplever vi en stor interesse fra de unge i at få en erhvervsuddannelse. Det er jo ellers ikke tendensen på landsplan. Og vi var positivt stemte, da der meldte sig en pige på værkstedet. Det har stor værdi for alle, at vi både har medarbejdere på kanten af pension og nogle helt unge mennesker. Diversiteten forstærkes naturligvis yderligere af, at vi også har forskellige køn”, siger Robin Jensen.

“Da Mette søgte praktik, fik hun nøjagtig samme behandling som alle andre. Vi lægger vægt på interessen for det, vi laver, og på evnen til at lære. Om de så er piger eller drenge, er underordnet. Opgaverne i det daglige er de samme for drengene som for Mette. Vi mærker ingen forskelle. Piger ser nok verden på en anden måde, end drengene, og det er så en ekstra styrke, vi får med som firma”, vurderer værkstedschefen.

 

Mette reparerer maskinerne

Mette Sohn har det som en fisk i vandet, når hun stempler ind til dagens dont på værkstedet. Hun er vokset op på Limfjordsøen Fur, hvor hendes far er entreprenør og tillige driver landbrug. Han er godt hjulpet med en mekanikerlærling i huset. For det er naturligvis Mette, der reparerer maskinerne på ejendommen.

“I folkeskolen gik jeg i en klasse med to piger og ti drenge. Da jeg gik ud af folkeskolen, startede jeg som automekanikerlærling, men det var for kedeligt. Så fik jeg heldigvis lærepladsen hos Scantruck. Mange forstår ikke, at jeg er mekaniker, når de hører, at jeg arbejder hos Scantruck. Så burde jeg være på kontoret eller lageret, mener de. Det mener jeg altså ikke”, fastslår Mette Sohn.

 

Skiftende praktiksteder

Nu er hun færdig med uddannelsens andet hovedforløb. Totalt skal hun have syv hovedforløb spredt ud på fire år, og lige som alle andre entreprenørmaskinmekanikerlærlinge kommer hun omkring Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser i Aars hvert halve år.

 Efter hvert andet skoleforløb, tager lærlingene en tur omkring værkstedet hos N. C. Nielsen A/S i Balling nordvest for Skive, som er Danmarks største leverandør af gaffeltruck og terminaltraktorer, og har samme ejere som Scantruck.

“Vores lærlinge er ansat i Skive, men vi har fundet ud af at lave skiftende praktiksteder mellem Scantruck og N. C. Nielsen. Vi tilstræber at uddanne de unge mennesker til vores egne virksomheder i NCN-Gruppen. Det fungerer godt. Lærlingene kommer til at kende flere kolleger, de lærer to virksomhedskulturer, og de får en bredere og mere alsidig uddannelse med vidt forskellige maskiner”, forklarer værkstedschef Robin Jensen.

 

Scantruck A/S
Katkjærvej 5
7800 Skive
Skive Kommune
Danmark
CVR nummer: DK12485409

Kontaktperson

EB
Else Bach
Marketingkoordinator
+45 96147103 else@scantruck.dk

Send til en kollega

0.031