Tænk højt
Forskning viser, at der i de mest velfungerende teams er en psykologisk tryghed, der gør, at man kan sige højt, hvad man tænker uden frygt for konsekvenserne.
I 2015 satte Google sig for at finde ud af, hvad der kendetegner et effektivt team. Baseret på en enorm mængde data forsøgte forskerne i lang tid forgæves at finde årsagssammenhænge eller mønstre, der kunne afsløre særlige kendetegn. De undersøgte parametre som interesser, belønning, diversitet, uddannelsesbaggrund, ekspertise og personlighedstyper uden at finde nogle særlige gennemgående træk. Først da de begyndte at interessere sig for den lidt mere diffuse ’kultur’ i et team, faldt tiøren. De to kendetegn, der går igen og igen i high performance teams, er:
Alle bidrager til samtalen, når man diskuterer arbejdsrelaterede ting. Der er en høj kollektiv bevidsthed på, hvordan de enkelte medlemmer af teamet ’har’ det.
Det var et undersøgelsesresultat, der vakte kæmpe opsigt verden over. Men det blev af mange opfattet for blødt, mener organisationskonsulent Ole Lauge Sørensen, der sammen med kollegaen Andreas Granhof Juhl i 2023 udgav bogen ’Psykologisk tryghed i danske organisationer’.
Det blev en almindelig opfattelse, at hvis blot vi behandler hinanden empatisk og venligt på arbejdet, så fører det automatisk til effektivitet. Det er ikke rigtigt. Man kan tage nok så meget kage med til kaffen uden, at ens team af den grund bliver mere effektivt.
Det handler ikke om at være sød og rar men om, hvorvidt der er psykologisk tryghed nok til, at alle føler, de kan komme til orde -med hvad som helst, understreger Ole Lauge Sørensen.