23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Den frie og kreative designproces

Tomas Vium, indehaver af Studio Vium, fortæller om de to første år som selvstændig og deler sine visioner for fremtiden – herunder arkitektbranchens forpligtelse overfor den grønne omstilling. Derudover løfter han sløret for, hvordan han har ledt efter et digitalt værktøj, der bedst understøtter hans designprocesser.

Gennem de seneste to år har Tomas Vium drevet sin egen tegnestue, og for at optimere sine arbejdsprocesser har 3D/BIM-projektering fra starten været en del af strategien.

Efter en testperiode har Tomas fundet et nyt værktøj, som bedre understøtter en fri og kreativ arbejdsproces, der skaber arbejdsglæde og gør det muligt at imødekomme kundernes behov. 

Tomas Vium er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole og har mange års erfaring fra blandt andet Design Group Architects, hvor han var ansat i 16 år inden han i 2022 blev selvstændig og etablerede Studio Vium.

Gentænkning af det eksisterende resulterer i kreative og robuste løsninger

Studio Vium favner bredt både i skala og typologi. Transformation og renovering er gennemgående tråde for tegnestuen forskelligartede projekter, som blandt andet dækker over renoveringer af en-familiehuse, børneinstitutioner og facaderenovering af et rådhus. 

Tomas forklarer, hvordan han i forbindelse med etableringen af Studio Vium også skulle udvikle en ny tilgang til projekterne. ”Som nyetableret tegnestue er der en del udfordringer med at opbygge nye procedurer og arbejdsmetoder. Men samtidig er det også en oplagt mulighed til at gentænke disse, så optimale løsninger, som understøtter den kreative arbejdsproces, kan findes og implementeres,” indleder Tomas. 

LÆS OGSÅ: Interview med Atelier Lorentzen Langkilde

At gentænke og forny det eksisterende er fundamentalt for Studio Viums tilgang til opgaveløsningen. 

”Menneskets historie er lang, og vi er blot den seneste forgrening på et meget stort træ. Vores bidrag til denne historie er vigtig. Og for at bidraget bliver vellykket, er det vigtigt, at vi forstår den historiske kontekst, vi bygger i,”  forklarer Tomas. ”Også i forhold til valg af materialer, byggeskik og byggemetoder spiller den historiske kontekst en vigtig rolle. Den stedspecifikke arkitektur udarbejdet i med udgangspunkt i indsigt i den historiske kontekst, er ikke en modsætning til ny teknologi, materialer og byggemetoder. Disse parametre skal i høj grad bidrage til at løse byggetekniske problematikker og indarbejde bæredygtige tiltag.” 

Archicad understøtter den kreative proces 

For at sammenkoble fortid, nutid og fremtid har 3D -projektering fra starten været end del af strategien for Studio Vium.

”Da jeg i august 2022 startede egen tegnestue, var det med udgangspunkt i BIM-projektering i Revit. Men for mig som kreativt og visuelt orienteret menneske har det altid været tilknyttet et vist besvær at åbne programmet og starte formgivningen. Jeg har oplevet, at friheden og kreativiteten ofte er forsvundet i uigennemskuelige kommandoveje, hvor løsningen har ligget to til tre niveauer inde i Revit og dermed besværliggjort den direkte visuelle kommunikation. I foråret blev jeg introduceret til Archicad og skyndte jeg mig at tage et introkursus. Det har jeg på ingen måde fortrudt. Jeg har nu haft mulighed for at afprøve programmet på tre forskellige opgaver. En sommerhusudvidelse, en facaderenovering og en vinduesudskiftning. Wow, jeg er på!" lyder det begejstret fra Tomas. 

”Ja, det er også et stort program, som man skal kæmpe for at blive fortrolig med, men det understøtter det, som jeg har længtes efter, den frie og kreative proces. Og jeg har taget mig selv i at glæde mig til at åbne Archicad og komme i gang – det må da være et succeskriterie,” fortæller Tomas med et smil på læberne. ”Jeg er glad for, at jeg på et tidligt tidspunkt i min tegnestuehistorie har fået mulighed for at efterprøve en ny arbejdsmetode, og skifte til et tegneprogram, som understøtter den frie og kreative proces.”

Arkitektbranchens forpligtelse for den grønne omstilling 

Studio Vium er dybt engageret i byggeriets omfavnelse af den grønne omstilling og bestræber sig på at alle deres løsninger har så minimalt et klimaaftryk som muligt.   

”Med et klima i hastig forandring og en byggesektor, som står for en meget væsentlig del af ressourceforbruget og udledningen, har alle i byggebranchen et væsentligt ansvar for at ændre måden, som vi bygger på. Ligesom modernisterne i forrige århundrede gjorde op med datidens syn på rum, funktion og æstetik, er det er vores opgave at gøre op med tidligere tiders ressourceforbrug, energiforbrug og nedrivningskultur,” fremhæver Tomas. ”Vi må arbejde målrettet på at transformere den eksisterende bygningsmasse, anvende bæredygtige materialer og anlægge et totaløkonomisk perspektiv på vores bygninger.” 

Derfor arbejder Tomas Vium målrettet på at indarbejde kvantitative metoder i alle opgaver for at kunne dokumentere og nedsætte klimaaftrykket af projekterne. Arbejdet med at identificere det lavest mulige klimaaftryk sammenkædes med arkitektonisk kvalitativt, hvor bæredygtighed præger og afspejler sig direkte i projekterne. 

”Vores ambition er, at bæredygtighed kan aflæses i vores arkitektur, i materialevalget, i afvandingen, omgivelserne med fokus på biodiversitet, i de sociale rum og i husets evne til adskillelse ved endt levetid. Vi har ansvar og mulighed for at vende udviklingen. Det skylder vi hinanden og de kommende generationer,” fremhæver Tomas Vium, der aktuelt arbejder på udviklingsprojektet ’Den grønne gren’. 

Ambitionen med ’Den grønne gren” er at udvikle en metode, der kobler LCA-beregninger på renoveringsprojekter, så rådgivere og bygherrer ud fra et præcist datagrundlag kan vælge de optimale løsninger i forhold til bæredygtighed og pris – og mon ikke DesignLCA, der er et gratis add-on til beregning af LCA i Archicad, også kan optimere den proces? 

LÆS OGSÅ: DesignLCA vinder digitaliseringsprisen

”Jeg har nu været solo-selvstændig i to år, men indenfor en årrække kunne jeg godt tænkte mig at have et par ansatte på tegnestuen, hvilket vil stille nye krav til det tekniske grundlag for design og samarbejde, hvilket jeg er sikker på, at Archicad kan understøtte,” afslutter Tomas Vium. 

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.031