JYTAS A/S opnår en nettobesparelse på mere end 100 tons CO₂
I 2023 tog JYTAS skridtet mod en mindre miljøbelastende energikilde til vores produktionshaller og administrationsbygninger. Mulighederne var mange, men særligt, var det vigtigt at vælge en løsning, som sikrede besparelser af vores udledning og brug af fossile brændstoffer.
Byggebranchen og anlægsindustrien er desværre kendt for at være en af de største byrder for miljøet. Derfor sørger vi for løbende at opjusterer indsatser, så det giver mening, både i forhold til produktionen, men i særdeleshed også i forhold til miljøet og klimaet.
Nye tiltag skal være velovervejede, da der er mange faktorer, der skal gå op i en højere enhed. Løsningen skal nå energibehovet, og produktionen skal kunne køre uden problemer, men samtidigt skal løsningen kunne reducere brug af ikke-vedvarende energi.
Derfor faldt valget på en kombination af varmepumper og solceller, som skaber en stærk løsning, der sikrer gode resultater i produktionen og samtidigt garanterer gode effekter for miljøet.
Enkle ændringer med store besparelser
Efter en overgangsperiode og næsten 1 års drift med det nye set-up, har vi nu kunnet beregne effekten på vores CO₂ regnskab. Og det er virkelig fine tal, som vi er stolte af.
Ved at udskifte naturgas med varmepumper og opføre solceller på produktionshal og administrationsbygning, har vi opnået en nettobesparelse på mere end 100 tons CO₂, svarende til mere end 75 % af udledninger over en periode på et år.
Det svarer til cirka 20 danske husstandes årlige strømforbrug, baseret på et gennemsnit på ca. 5 tons CO₂ per husstand årligt (med fokus på strøm og opvarmning).
”Det er en ganske stor besparelse, og det er også noget vi kan se på vores omkostninger til opvarmning, der er reduceret ganske massivt i 2024 versus 2023”, fortæller JYTAS’ økonomichef Morten Brødbæk Sørensen.
”Løsningen er ikke bare økonomisk rentabel, men sikrer også, at JYTAS bliver uafhængig af den fremtidige naturgas og gør os efterhånden fri for brug af kuldstofbaserede brændstoffer”, fortsætter han.
Energioptimerede køretøjer og skærpede tiltag
Tiltaget er en del af en større plan, og udover skift af energikilde søger vi hele tiden alternative løsninger på alle vores processer, materialer og ikke mindst transportmidler. Senest har vi skiftet alle dieseldrevne trucks ud med eldrevne, og udskifter løbende vores firmabiler, så det matcher nutidens behov og fremtiden krav.
Derudover er der som selvfølge installeret ladestandere til vores elbiler på matriklen, så vores medarbejdere kan lade deres biler op, når de er på hovedkontoret. Og vi er som sagt i gang med mange ressourcebesparende tiltag som f.eks. øget affaldssortering i hele virksomheden, både i produktionen og i vores administrative afdeling.
Modulbyggeri - en fleksibel, smart og mindre miljøbelastende byggepraksis
Modulbyggeri er i sig selv et godt valg, når der skal være fokus på mindre miljøbelastende byggeri. Metoden fokuserer bl.a. på at transformere frem for at rive ned, hvor modulerne kan genbruges igen og igen. Produceres et modulbyggeri til ét formål - kan det senere omdannes til et nyt, når det ikke længere skal bruges til pågældende funktion. Desuden kan byggeriet flyttes og skaleres op efter behov.
"Vi har altid arbejdet ud fra ideen om, at vores byggerier skulle kunne genbruges. Derfor blev vi også ekstra glade, da vi for nyligt vandt udbuddet om, at flytte et modulbyggeri fra én skole til en anden. Det er den bæredygtige udvikling og tankegang, der driver os i hverdagen og som gør, at vi kan øge fokusset i branchen", udtaler direktør Christian Torp.