Avanceret boreteknik: Sådan forankres Nationalbanken med nye jordankre
For at installere 187 nye jordankre under Nationalbanken skal man bore igennem en halv meter tyk betonbundplade og ned i 10-12 meter grus, kalk og flint.
Det er en teknisk kompliceret opgave, idet der er et konstant vandtryk på bundpladen på op til 6 m vandsøjle, hvor hver eneste boring kræver præcision og tålmodighed.
Entreprenøren, Per Aarsleff A/S, bruger små borerigge på grund af den lave lofthøjde i kælderetagen.
Før boringen kan gå i gang, skal der etableres en 1 x 2 meter stor grube i gulvet. Boreprocessen foregår langsomt, da der bores med 40 cm lange borestænger, der løbende kobles sammen. For at forhindre kollaps af borehullet bruges både et ydre foringsrør og en indre borestang.
Når borehullet er klar, monteres jordankret, som støbes fast i kalklaget. Det tager cirka to dage at bore og installere ét anker.
Når alle ankre er monteret, er Nationalbanken solidt forankret i de underliggende jord- og kalklag. Risikoen for, at der sker konstruktionsmæssige skader på bygningen ved stormflod, er dermed forhindret.
EKJ har designet løsningen for de 187 jordankre. Udførelsen gik i gang i sommeren 2024 og er planlagt til at være færdig ultimo 2025.
Læs mere om den spændende opdrifts- og klimasikring af Danmarks Nationalbank