23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Landskabsarkitekter får redskab til LCA-beregninger

LYTT Architecture og GRAPHISOFT Center Danmark lancerer et værktøj til LCA-beregninger for landskabsarkitekter. Værktøjet giver landskabsarkitekter mulighed for at dokumentere klimaaftrykket af deres projekter og dermed vælge de mest klimavenlige løsninger.

Landskabsarkitekter adresserer en række af de store samfundsmæssige udfordringer såsom klima- og biodiversitetskriserne. Men ethvert landskabsprojekt har, som alle andre byggeprojekter,  en indbygget klimabelastning, og den grønne omstilling er afhængig af, at rådgiverne vælger mere klimavenlige løsninger, når det er muligt. Derfor lancerer LYTT Architecture og GRAPHISOFT Center Danmark et nyt værktøj til LCA-beregninger for landskabsarkitekter til gavn for hele branchen.

LÆS OGSÅ: GRAPHISOFT Center Danmark på BIM World Copenhagen

Automatisering af LCA-beregninger optimerer arbejdsprocesser

I løbet af de seneste år har LYTT Architecture lavet LCA-beregninger på udvalgte projekter for at blive klogere på, hvordan tegnestuens projekter kan justeres i en mindre klimabelastende retning. 

Disse beregninger har taget udgangspunkt i LYTTs eget materialebibliotek, og denne viden danner datagrundlaget for LCA-beregningerne i det nye værktøj. GRAPHISOFT Center har implementeret disse informationer i DesignLCA, en BIM-baseret LCA-beregner, som automatiserer arbejdet med LCA-beregninger.

Karen Marie Fisker Langkjer, partner og Sustainability Manager hos LYTT Architecture, forklarer:

”Siden 2021 har vi udviklet vores eget materialebibliotek som fundament for LCA-beregninger med målet om at integrere LCA i designprocessen. Denne erfaring har vi taget med ind i samarbejdet med GRAPHISOFT Center Denmark, hvor vi sammen har udviklet et specialiseret LCA-værktøj for landskabsarkitektur, der muliggør beregninger fra de tidligste skitser til det færdige projekt. Med kombinationen af BIM og LCA kan vi effektivisere og automatisere LCA-beregningerne, og dermed optimere landskabsarkitekternes arbejdsprocesser. Målet er at frigøre tid fra beregningerne, så vi i stedet kan fokusere på at omdanne denne nye indsigt til bedre og mindre klimabelastende løsninger.”

Landskabsdata integreres i prisvindende LCA-beregner 

GRAPHISOFT Center Danmark har i samarbejde med Lendager udviklet DesignLCA, som er en prisvindende BIM-baseret LCA-beregner. I  samarbejde med LYTT Architecture er der implementeret landskabsdata i den gratis LCA-beregner, så 3D-modellering og BIM kan effektivisere og automatisere LCA-analyserne for landskabsprojekter.

LÆS OGSÅ: DesignLCA vinder første udgave af digitaliseringsprisen

Thomas Graabæk, arkitekt MAA og indehaver af GRAPHISOFT Center Danmark, uddyber:

"Det har været en spændende proces at integrere landskabsmaterialer i DesignLCA, og tilføje nye funktioner i softwaren, specielt tiltænkt landskabsarkitekternes udfordringer. Ikke mindst fordi der måles på vidt forskellige parametre i landskabsprojekter sammenlignet med byggeprojekter. Udover materialer har vi blandt andet oprettet typiske opbygninger, så brugerne med få klik kan modellere terrænprofiler i 3D og derefter helt automatisk anslå og dokumentere deres klimaaftryk i LCA-beregningen, men også tilføjet mulighed for at tilføje CO2-aftrykket fra blandt andet byrumsinventar,"  fortæller Thomas Graabæk.

”Jeg er glad for, at vi i samarbejde med LYTT Architecture kan understøtte landskabsarkitekternes imponerende indsats i forhold til at løse klimakrisen, og stolt af at kunne stille løsningen til rådighed helt gratis."

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.031