23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Langbjerg: Nøglen til kvalitet i byggeriet – uden rødvinsklatter

Hos Langbjerg spiller kvalitet en stor rolle i det udførende arbejde, og jeg fik lov til at sætte mig ned med medarbejderen, som sørger at arbejdet med kvalitet bliver sat i system – hver dag.

Helle-Maj Klint Møller, Kvalitetskoordinator i Langbjerg, fik engang fortalt på et kursus, at kvalitetssikring og rapporter oftest blev lavet af entreprenøren en fredag aften med et glas rødvin.  

Det kan hun på ingen måde genkende. 

Hos Langbjerg ser man nemlig kvalitetssikring som noget, der gennemsyrer hele byggeprocessen - fra start til slut. Der er med andre ord en anerkendelse af, at alle elementer og processer hænger sammen og ikke kan springes over. 

 

Teknologisk udvikling og kvalitetssikringens rolle 

Da jeg spurgte Helle-Maj ind til udviklingen i byggebranchen, nævnte hun, at globaliseringen har skabt muligheder for at dele erfaringer og forbedre materialer og værktøjer på tværs af landegrænser.  

Det ser hun som positivt, da udviklingen ikke blot har gjort byggeprocessen mere præcis og effektiv, men også løftet standarden for, hvad der forventes af kvaliteten i byggeriet. 

Hos Langbjerg har denne udvikling været tydelig. For tre år siden blev Helle-Maj nemlig udpeget til at tage ejerskab over kvalitetssikringen (KS) i Langbjerg. 

Hun har set med egne øjne, hvor omstændig KS kan være, både for store og små virksomheder, og hun er dedikeret til at sikre, at processen forløber så gnidningsfrit som muligt! 

 

Udfordringer i projektmaterialet 

Helle-Maj, som også er medlem af Dansk Standard’s S-udvalg S-1990 (Eurocode last- og sikkerhed), har ofte oplevet frustration over det materiale, som entreprenørerne får fra bygherren.  

Til tider er det nemlig uklart defineret, hvad der forventes fra starten.  

Det resulterer i, at entreprenørerne står med mere ansvar end tidligere.  

Manglen på en klar præcision i materialet kan føre til konflikter og udfordringer ift. at leve op til alle kravene. Helle-Maj kæmper derfor for at gøre kvalitetssikringsprocessen mere konkret og håndgribelig for entreprenørerne. 

Ét af Helle-Maj's bidrag er udviklingen af en standard ’dokumentationspakke’ for DS1140, som hurtigt og effektivt kan tilpasses det enkelte projekt. Det bruges nu aktivt i Langbjerg til at kommunikere forventningerne klart fra start.  

Dette har været en stor hjælp i forhold til at undgå konstante småjusteringer i dokumentationen, som tidligere spiste mange af hendes timer op. 

 

Kvalitet i hverdagen hos Langbjerg 

Helle-Maj arbejder tæt sammen med medarbejderne i tilbudsafdelingen for at vurdere, hvor der bliver nævnt noget om kvalitetssikring i materialet. Derfra bliver der lagt en klar slagplan for udførelsen. 

Ugentlige møder mellem Helle-Maj og projektlederne sikrer, at kvalitetssikringen konstant bliver sat højt på dagsordenen. Der bliver løbende fulgt op på projekternes status, og der udføres egenkontrol på alle projekter for at sikre, at standarderne overholdes.  

Langbjerg har også uddannet en af deres montører til at være uafhængig kontrollant, hvilket skaber en stærk synergi i kvalitetssikringsarbejdet. 

 

Inspectly og kommunikation i øjenhøjde 

Langbjerg får stor ros fra deres kunder for deres effektive og brugervenlige tilgang til kvalitetsarbejdet. Et af tiltagene tæller implementeringen af Inspectly, som kan hjælpe med at holde styr på KS-dokumentation og gør det nemmere for folkene på byggepladsen at lave registreringer og på kontoret at følge med i byggeprocessen.  

KS-afdelingen gør også meget for at være synlige og skabe en positiv stemning på byggepladserne ved regelmæssigt at dukke op på selve byggepladsen, give positiv feedback og generelt bare være i øjenhøjde med de udførende. 

Derudover oplever Helle-Maj, at deres kompetencer i KS-afdelingen ofte bliver opsøgt, hvilket bekræfter det faktum, at KS ikke ses som et nødvendigt onde hos Langbjerg, men som en essentiel del af byggeprocessen! 

 

Langbjerg har formået at skabe en kultur, hvor kvalitet er en prioritet fra start til slut. Deres konstante fokus på udvikling og forbedring har ikke alene givet dem et godt ry, men har også gjort dem til et indflydelsesrigt entreprenørfirma indenfor kvalitetssikring i byggebranchen. 

 

Husk, at du altid kan gå på opdagelse i alt det indhold, Inspectly har om kvalitet i byggeriet på siden Kvalitetstid.

Inspectly ApS
Lægårdsvej 24
8520 Lystrup
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK33954883

Kontaktperson

AR
Anna Ræbild
Content Specialist
ar@inspectly.com

Send til en kollega

0.047