23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Profile Lamelspær danner ramme om et visionært boligkoncept

Hvordan kan vi bygge og bo, og samtidig mindske CO2-aftrykket, minimere ressourceforbruget og øge trivslen?

Det har Det Levende Hus et godt bud på. Det Levende Hus er et tegnestuefællesskab mellem arkitekt, Jens Martin Suzuki-Højrup og bygningskonstruktør og tømrer Carsten Erichsen. Carsten har med sit byggefirma, Naturbolig ApS, stået for opførelsen af Skovhuset samt udviklingen af byggesystemet.

Det Levende Hus står bag det visionære boligkoncept, der gerne vil være fortrop for fremtidens parcelhus. Duoen gør op med at tænke i flest mulige kvadratmeter, men vil i stedet arbejde kreativt med fleksibilitet i indretningen, så huset kan anvendes til mange forskellige familiemønstre. De har derfor udviklet et koncept med afsæt i en mindre bolig, det er let at bygge, vedligeholde og tilpasse. Materialevalget er 90% biobaseret, hvilket ikke kun er godt for klimaet, den åndbare konstruktion skaber også et sundere indeklima, der på sigt giver beboerne en bedre livskvalitet. Inspirationen har de bl.a. fra Japan, hvor der er en meget lang, historisk tradition for at skabe små, funktionelle og kreative boliger i træ.

Den bærende konstruktion er opført i lamelspær, som er rammer i LVL med momentstive rammehjørner. Lamelspærene bærer hele boligens vægt i væg og loft. Derfor er det indvendige rum helt åbent, og kan indrettes uden hensyn til bærende indervægge. Den store frihøjde i spærkonstruktionen kan ligeledes udnyttes til at skabe flere kvadratmeter i boligen, hvis behovet opstår. Et stort aflangt rytterlys i taget tilfører, både ude og inde, boligen et karakteristisk element og rytterlyset er med til at kaste en masse dagslys ned midt i rummet. Det giver flere muligheder, i den måde som man kan indrette sig på.

Lamelspærene er monteret på en ramme, som er monteret på et skruefundament. Det giver stor frihed til placering af boligen, som f.eks. kan stå på ujævnt terræn eller i vådområder. Boligen er baseret på præfabrikerede elementer, og kan rejses på få dage. Ved at materialerne leveres klar til montering spares der tid på forarbejdning og man undgår unødig materialespild. Det er den store lamelspærkonstruktion, der gør det muligt efterfølgende at indsætte præfabrikerede gulvkassetter, vægkassetter og tagkassetter. Udvendigt kan der på fire sider af bygningen etableres terrasser. I én af boligvarianterne kan der i forbindelse med terrassen indbygges en stor overdækket terrasse, der skaber et attraktivt opholdsrum mellem ude og inde.

Målet med boligen er ikke kun at bygge mindre huse med miljøvenlige materialer, men derimod at gennemtænke hele boligkonceptet fra bunden og skabe et nyt bud på hvordan et parcelhus kan se ud og fungere, så det passer ind i en grøn omstilling og et moderne familiemønster. Hele boligen er ligeledes forberedt til at kunne skilles ad og genbruges efter endt levetid.

Hos Profile A/S har det været en spændende og lærerig proces at være en del af opførelsen. Vi har i samarbejde med Det Levende Hus leveret præfabrikerede lamelspær til hele projektet og løbende bidraget med rådgivning undervejs.

Se flere lamelspær referencer her

Læs mere om lamelspærkonstruktioner i vores håndbog “Lamelspær i praksis”

Profile A/S
Skånevej 2
6230 Rødekro
Aabenraa Kommune
Danmark
CVR nummer: DK24212394
P nummer: 1003055893

Kontaktperson

Dorthe Sprøgel Svendsen
Projektchef Trækonstruktioner
+45 27795484 dsp@profile.dk

Send til en kollega

0.094