23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Skrappere krav til CO2-udledning: ”Byggeriet skal tage et større ansvar”

Mere end 600 virksomheder har skrevet under på at støtte Reduction Roadmap, der ønsker skrappere klimamål for CO2-udledningen i byggeriet. Carl Ras, MT Højgaard Danmark og Havnens Hænder fortæller i denne artikel om støtten til initiativet, og deres holdninger og ambitioner for den grønne omstilling i branchen.

Branchefolkene bag Reduction Roadmap peger på, at et nybyggeri i gennemsnit skal udlede under 5,8 kg CO2 pr. kvadratmeter pr. år inden 2025 for at overholde Paris-aftalen.

I dag lyder de politiske CO2 krav på 12. Men på nuværende tidspunkt er branchen allerede langt under. En gennemsnitlig bygning udleder 9,5 kg CO2 pr. kvadratmeter pr. år – og der findes flere gode eksempler på byggerier med en CO2-udledning på mindre end 5,8.

Virksomheder, der støtter op om Reduction Roadmap, ønsker at holde politikerne ansvarlige for det, så byggelovgivningen strammes op.

”I Carl Ras har vi skrevet under på Reduction Roadmap for at tilkendegive vores holdning og ønske om, at byggeriet skal tage mere ansvar for at reducere den globale CO2-udledning. Byggeriet står for ca. 30 % af Danmarks samlede CO2-udledning. Hvis vi skal leve op til den globale klimaaftale, har vi et fælles ansvar i branchen for at forpligte os til ambitiøse klimakrav,” siger bæredygtighedschef i Carl Ras, Jan Brevadt. Han tilføjer, at Carl Ras arbejder målrettet på en reducering af CO2-udledning på 60 % i egen drift frem mod 2030 samt at blive ’net-zero’ i 2050.    

MT Højgaard Danmark, der igennem flere årtier har handlet et bredt sortiment hos Carl Ras, har også skrevet under på Reduction Roadmap.

”Det kræver naturligvis tid og ressourcer at omstille en forretning som vores til at kunne levere samtlige byggeprojekter inden for Reduction Roadmaps ramme. Omvendt ser vi, at markedet med tiden er på vej mod mere og mere ambitiøse klimamål, og vi vil uanset hvad ende nede på deres målsætning inden for en overskuelig årrække,” siger Aleksander Probst Otovic, der er bæredygtighedschef i MT Højgaard Danmark. Han tilføjer:

”Det er desuden en væsentlig del af arbejdet med CSRD at fastsætte klimamål, der er i overensstemmelse med Paris-aftalen. Så det giver god mening, at lovgivningen også støtter op om denne ambition.”

Carl Ras’ partner Havnens Hænder, der er Danmarks første biobaserede byggemarked, støtter også op om Reduction Roadmap.

”Vi synes, det er et godt initiativ, fordi det læner sig op af klimavidenskab. Jo flere, vi står sammen om initiativet, jo større chance har vi for at påvirke politikerne til at sætte større ambitioner for klimapolitikken, så de kommende generationer har en bæredygtig fremtid,” siger Magnus Henriques, der er en af de tre stiftere af Havnens Hænder.

Materialeleverandørerne spiller en afgørende rolle

Jan Brevadt peger videre på, at materialeleverandørerne spiller en afgørende rolle i omstillingen:

"Vi oplever, at en stor del af branchen gerne vil tage bæredygtigheden til sig. Men uden støtte fra materialeleverandørerne bliver det vanskeligt for branchen at opnå de ambitiøse mål,” siger han.

Som en del af virksomhedens miljømål har Carl Ras en ambition om at etablere minimum 2 årlige samarbejdsprojekter med leverandører, der taler ind i at finde bedre materialeløsninger:

”Vi vil så vidt muligt påvirke vores leverandører til at producere deres produkter mere CO2-venligt. De skal aktivt udfordre måden, de producerer materialer på, og vurdere, hvordan vi kan forbedre deres produkter CO2-mæssigt. Hver enten det er gennem genbrug eller ved brug af mere bæredygtige råmaterialer.”

Mange af de materialeudfordringer branchen oplever som de største, kan ifølge Aleksander Probst Otovic dog være mindsket betydeligt hurtigere, end vi tror:

”Beton bliver ofte udråbt som synderen, men vi ser nu de første eksempler på klimaneutral beton, der bliver produceret med carbon capture, og udviklingen inden for genbrugsmaterialer kan spare os for en masse CO2. Vi ser også eksempler på, hvor meget optimering af konstruktionerne kan gøre for klimaaftrykket,” siger han og tilføjer:

”Mange af løsningerne har vi. Men vi skal fremskynde modningsprocessen, så de kan blive mere udbredt i branchen.”

Magnus Henriques, der gennem Havnens Hænder sælger naturlige og biogene byggematerialer, peger på, at branchen bør gentænke beregningen af LCA’er, der vurderer et produkts miljøpåvirkning og ressourceforbrug i hele dets livscyklus:

”Beregningen bør tage større højde for produktionsfasen. Kigger man på livscyklussen for traditionelle materialer, vil omfanget af CO2-udledningen være tungt. Biobaserede byggematerialer indlejrer derimod CO2 i produktionsfasen, hvilket har en positiv indvirkning på klimaet,” siger han.

Samarbejde om grønne løsninger på tværs af branchen

Samarbejde på tværs af branchen er ifølge administrerende direktør i Carl Ras, Gorm Rasmussen, afgørende for at skubbe til den grønne omstilling.

”Det er svært for os at skabe forandringer i branchen på egen hånd. Det her er ideologisk drevet, og som branche må vi stå sammen som samlet værdikæde. Det har både betydning for udbud og efterspørgslen i markedet,” siger han.

Carl Ras har investeret 20 % i de bæredygtige byggemarkeder Genbyg og Havnens Hænder med formålet om at give professionelle håndværkere bedre adgang til bæredygtige byggematerialer. Begge partnerskaber har givet indsigt i, at der er plads til at være mere ambitiøse på klimafronten.

”Vi tror på koblingen af mere genbrug, mindre nedrivning og transformation til flere biobaserede byggematerialer. Det er områder, hvor vi ser et betydeligt potentiale for at reducere branchens CO2-aftryk. Genbrugte byggematerialer kan bringes i anvendelse på rigtig mange områder i byggeriet. Ligesom biobaserede byggematerialer fra Havnens Hænder har en dokumenterbar signifikant forskel og påvirkning på aftrykket, da materialerne indlejrer CO2 i produktionsfasen. I mange andre lande bringes disse materialer bredt i anvendelse,” siger han og tilføjer:

”Vi oplever, at mange af vores kunder gerne vil gøre det bedre end de rammer, de skal leve op til. Gennem vores partnerskaber forsøger vi at hjælpe med at formidle og præsentere mulighederne, så det bliver nemmere for dem at bygge bæredygtigt.”

Carl Ras A/S
Mileparken 31
2730 Herlev
Herlev Kommune
Danmark
CVR nummer: DK70587114
P nummer: 1003175074

Kontaktperson

Carl Ras' Kundeservice
Kommunikationsansvarlig
+45 44 85 55 11 firmapost@carl-ras.dk

Send til en kollega

0.079