23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Urimelige betingelser

Det er efterhånden mere reglen end undtagelsen i dagens Danmark, at bygherrer stiller urimelige krav og fraviger helt elementære regler i AB 18. 

Hvad er det egentlig, jeg giver bud på? Hvordan skal jeg arbejde? Og hvornår ved jeg overhovedet, om mit tilbud er accepteret? Det er nogle af de mange spørgsmål, der trænger sig på hos mange malermestre. For de udbud, mange bygherrer præsenterer de udførende for, er efterhånden så urimelige, at det kan undre, at det overhovedet er muligt at drive bygge- og anlægsvirksomhed. 

Faglig teknisk afdeling hører jævnligt fra medlemmer, der bliver mødt med krav i forbindelse med udbud, som overstiger alt, hvad man med rimelighed kan forlange. Særligt set i lyset af, at AB-regelsættet er udarbejdet af byggeriets parter – og altså også de udbydende. Faglig teknisk afdeling har samlet et lille udpluk af de mange fravigelser: 

• I AB18 står der i §4 stk. 2: Der bydes på grundlag af de oplysninger, som er indeholdt i udbudsmaterialet. Materialet skal være entydigt formuleret. Afhængigt af materialets detaljeringsgrad og kravene til entreprenørprojektering skal det være udformet således, at der er klarhed over ydelser og vilkår. Denne paragraf fraviger bygherrer desværre ofte i deres udbudsmateriale. 

• Alt for ofte bliver det understreget, at underentreprenøren skal gennemgå projektmaterialet - og komme med rettelser en måned før arbejdet er planlagt til at begynde. 

• Underentreprenøren, bliver også pålagt at kontrollere kvaliteten af det arbejde (underlag), de skal fortsætte på. Og bliver ligeledes pålagt at kvalitetssikre og dokumentere underlaget, før de begynder at arbejde. 

• Tilbudsgiver bliver pålagt en vedståelsesfrist på 60 dage, skønt AB-regelsættet fastslår, at vedståelsesfristen 20 dage. 

• I udbudsmaterialet bliver det ofte slået fast, at underentreprenører ikke skal forvente, at de kan arbejde kontinuerligt på opgaven. 

• Det bliver skrevet ind i kontraktgrundlaget, at underentreprenører skal forvente, at tidsplanerne bliver ændret undervejs. 

• Det bliver slået fast i udbudsmaterialet, at tilbudsgiver ikke kan indeksregulere i sit tilbud. 

• Skønt det ikke bliver beskrevet i udbudsmaterialet, skal maleren vide, at alle lysninger skal behandles – også selvom lysninger ikke er nævnt/beskrevet med et ord i udbudsgrundlaget. Og behandlingen skal være indeholdt i tilbuddet.

Læs den tekniske artikel Urimelige betingelser i Danske Malermestre nr. 3 

Foto MostPhotos

 

Danske Malermestre
Islands Brygge 26, 5.
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK61834710
P nummer: 1003147310

Kontaktperson

Annika Ipsen
Kommunikationsansvarlig
+45 61779770 aip@malermestre.dk

Send til en kollega

0.078