23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Holbøll etablerer transformerstationer på Lolland

Energinet er i gang med en generel forstærkning af elforsyningen til Femern og arbejder tæt sammen med entreprenørfirmaet Holbøll ved at etablere tre transformerstationer, der skal forsyne både tunnelen og jernbaneanlæg i forbindelse med Femern-forbindelsen.

En af transformerstationerne er i Rødbyhavn tæt på byggeriet af den nye kæmpe tunnel. For at beskytte området mod højvande er transformerstationen placeret i en spunskasse, der sikrer dens stabilitet på Lollands flade terræn. Udover denne er Holbøll også i gang med at etablere to andre transformerstationer i området, henholdsvis i Rødby og Gloslunde.

Sidste borede punktfundamenter

Projektet kræver en betydelig mængde beton – over 2000 kubikmeter – der bruges til både de præfabrikerede punktfundamenter og de borede fundamenter. 

I begyndelsen af august nåede Holbøll en afgørende milepæl. Det sidste af de 260 borede punktfundamenter blev færdiggjort ved transformerstationen ved Femern. Hvert fundament er nedgravet i en dybde af 3 meter, da jordens kvalitet krævede en særlig tilgang for at sikre stabilitet. Derudover skal der etableres over 400 præfabrikerede punktfundamenter fordelt på de to andre stationer. Disse fundamenter danner grundlaget for el-masterne og Holbøll har allerede støbt dem på forkant på byggepladsen ved Femern.

Hvert fundament er omhyggeligt konstrueret med forankringsbolte, der fastgøres til fundamentet under støbningen. Dette udføres med en præcision inden for 10 mm for at sikre en sikker montering og efterfølgende stabilitet af de tunge el-master. For at opnå denne præcision har Holbøll investeret i en total station, der nøje måler placeringen af forankringsboltene og sikrer, at de overholder de specificerede tolerancer. Dertil vil der i alt lægges næsten 6 km kobberledninger som en del af jordingsystemet, der skal aflede evt. stræmlæk for at sikre brugernes sikkerhed.

Projektet inkluderer også opførelsen af AC-bygninger til hver transformerstation. Disse bygninger vil rumme eltavler, faciliteter og plads til mandskab. Derudover står Holbøll også for etablering af diverse trækrør, kloaksystemer og kabelkanaler for at sikre den samlede funktionalitet af stationerne.

Lokal arbejdskraft

Projektleder Kevin Petersen udtaler: " Vi arbejder tæt sammen med lokale underentreprenører og samarbejdspartnere inden for forskellige fagområder for at sikre en problemfri og vellykket gennemførelse af projektet. Vi har også haft succes med at tiltrække lokal arbejdskraft til vores nuværende og kommende projekter."

Han forsætter: ”Transformerstationen ved Femern nærmer sig nu sin afsluttende fase, hvor udvendige el-master og kabler skal etableres. Herefter vil Holbøll koncentrere sig om de sidste belægningsarbejder, før projektet afsluttes til april 2024”.

Dette projekt understreger også Holbølls tidligere arbejde. Siden 2019 har Holbøll været involveret i etablering eller renovering af 12 transformerstationer i samarbejde med Energinet.

Holbøll A/S
Lov Enghavevej 26
4700 Næstved
Næstved Kommune
Danmark
CVR nummer: DK18296675

Kontaktperson

ADJ
Andreas Dahl Jensen
Kommunikationsmedarbejder
+45 21656563 adj@holboell.dk

Send til en kollega

0.047