23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Halkær Kro Mad & Kulturhus - Byggeri med omtanke og historie

Halkær Kro Mad & Kulturhus ved Nibe føres med støtte fra bl.a. Realdania ind i en ny æra som regionalt centrum for økologisk madnørderi, musik, kultur og samvær gennem et omfattende byggeprojekt, der inkluderer både tilbygning, renovering og genindretning

LCA-beregninger til nybyggeri er til at gå til – måske med et par tilløb og omveje – men når projektet omfatter både eksisterende ældre bygninger, renoverede bygningsdele og nybyggeri, SÅ stiger kompleksiteten, og det kræver omhu, engagement, overblik og tålmodighed at komme i mål. Og dét fortæller faktisk historien om hele byggeprojektet Halkær Kro Mad & Kulturhus.

Samvær omkring økologi og mad

Halkær Kro Mad & Kulturhus er indbegrebet af den gode historie – en fortælling om at sætte samvær, oplevelser og miljø (i alle dets facetter) i centrum med fokus på MAD og økologi. Og om at udvikle en god idé i takt med tiden – og fremtiden.

Moderne forsamlingshus med en agenda

I 1992 overtog otte familier ved Halkær byens lukkede kro og satte fokus på økologi og kortrejste råvarer, og i 2009 fik kroen, som Danmarks første spisested, det økologiske spisemærke i guld – dvs., at 90-100 % af alle råvarer er økologiske. Kroen skulle være et moderne forsamlingshus, et regionalt og bredtfavnende samlingspunkt, samt eventforum for bl.a. folkemusik.

Byggeri tilmeldt den Friville Bæredygtighedsklasse

Med økologi og bæredygtighed som fokuspunkter på kroen var det naturligt også at kigge på bæredygtige byggematerialer og -metoder. Lovkrav, praktik, økonomi samt selve størrelsen på byggeprojektet spændte til tider ben for ønskerne. Alligevel lykkedes det at projektere renovering og ændringer, så byggeprojektet opfylder kravene i den Frivillige bæredygtighedsklasse, der bl.a. kræver en indledende livscyklusvurdering (LCA-beregning), en drifts- og vedligeholdelsesplan for indeklimaet samt dokumentation for dagslysniveau, rumakustik og ventilationssystemers støjniveau.

Omfattende opdatering af 1887 byggeteknik

Bygningen, der i dag rummer Halkær Kro Mad & Kulturhus, er opført i 1887, og er, som mange bygninger af samme årgang, bygget uden tilstrækkeligt fundament, desuden var kælderen yderst fugtig og ikke-brugbar. Kælderen fyldes nu op med stampet sand som et solidt grundlag for bl.a. gårdbutik, et stort produktionskøkken, samt et udviklingskøkken og diverse depoter.

Store dele af den eksisterende bygning understøttes i ca. 1 m lange etaper med nye fundamenter. Det er et tidskrævende og omkostningstungt arbejde, men en nødvendighed, og nedrivning samt genopførelse af en bygning, der kan renoveres, stemmer ikke overens med den bæredygtige tankegang. 

Byggeri med omtanke

Til den nye hovedbygning er der valgt materialer, der er enkle, genanvendelige og som skaber et sundt indeklima, ligesom arkitekturen er uprætentiøs og genkendelig med sadeltag og simple facader. 

Fingerskarede limtræsrammer, synlige spær, vægge og facader beklædt med træ samt gulv-og terrassebelægning i træ skal danne rammen om de mange aktiviteter i det nye fælleskøkken.

Halkær Kro Mad & Kulturhus har indhentet økonomisk støtte til byggeprojektet fra Aalborg Kommune, Realdania samt Lokale og Anlægsfonden. 

Holdet der får det til at ske

Halkær Kro Mad & Kulturhus er ikke et projekt som de fleste, og det stiller krav til alle involverede. Som arkitekter på projektet har Kjaer & Richter lagt mange ressourcer i historien, research, sammenhæng mellem nyt og gammelt samt materialevalg, og som hovedentreprenør har Bjerregaard & Vigel Pedersen ansvaret for at udføre arbejdet til alles tilfredshed.

Erasmus & Partnere rådgivende ingeniører er rådgiver for Kjaer & Richter, og ud over den lettere komplicerede LCA-beregning, som bæredygtighedsekspert og DGNB-konsulent Rebekka Grønlund Ulriksen har udarbejdet, har firmaet ansvar for konstruktioner – deriblandt beregning af limtræsrammerne fra Lilleheden -  brandsikkerhed, energi, vvs, ventilation og kloak

Projektleder Jesper Rodkjær Poulsen samler trådene internt hos Erasmus & Partnere, så samarbejdspartnere kun har én kontakt, når det gælder de forskellige faggruppers ydelser – overskueligt, tidsbesparende og en tryg kommunikationslinje!

 

 

Erasmus & Partnere A/S
Åstrupvej 10
9800 Hjørring
Hjørring Kommune
Danmark
CVR nummer: DK28493584

Send til en kollega

0.078