23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Fra Revit til DesignLCA ...

DesignLCA er en 100% BIM-baseret LCA-beregner, der gør det muligt at dokumentere CO2-aftrykket af dit projekt. Her lærer du, hvordan du overføre data fra andre BIM-programmer til DesignLCA. 

DesignLCA er GRAPHISOFT Center Danmarks bud på en BIM-baseret LCA-beregner, der både beregner CO2e af bygningens materialer og af energien fra bygningens brug. DesignLCA samler al LCA-dokumentationen til ibrugtagningstilladelsen hos kommunen – du skal bare gemme som beregningen som PDF. 

Men hvad hvis dit projekt er designet et andet program end Archicad? Så kan du overføre dit projekt til Archicad og DesignLCA via IFC fra f.eks. Rhino, Sketchup, Revit, Vectorworks eller andre programmer.

IFC er nøglen
Det kræver, at modellen er udført så vægge er væg-objekter, dæk er dæk-objekter, vinduer er vindues-objekter og så videre. Modellen skal så gemmes som IFC-fil, hvilket man kan gøre fra både Revit og Sketchup, men også fra Rhino ved brug af f.eks. GeometryGym. Vi anbefaler generelt “IFC 2.x.3 Coordination View 2.0”, som er en særlig standard for IFC-filer, men man kan formentlig få ligeså gode resultater med “IFC4 Reference View” eller andre indstillinger.

LÆS OGSÅ: Nu er DesignLCA 4.0 ude

For at skulle lave mindst muligt arbejde i Archicad efter modellen er importeret, skal den helst have et særligt detaljeringsniveau i det program den kommer fra: sammensatte bygningsdele som vægge, dæk og tage skal helst være modelleret som ét objekt med ét materiale hele vejen igennem. Det gør det nemt at erstatte dem med Archicads Composites, der med den danske Template allerede har materialer med EPD-data. – Alternativt kan man lave sine egne Composites og Building Materials. 

LÆS OGSÅ: Kursus i LCA-beregninger med DesignLCA 

Det er også vigtigt at modellen har rum-objekter i alle rum (Rooms i Revit eller Zones i Archicad). Disse benyttes nemlig i ECOdesigner STAR til at tildele bygningen funktioner, som f.eks. bolig eller kontor. Har modellen ikke rum kan de efterfølgende tilføjes i Archicad. Revits rum-objekter har ikke en højde i geometrien, så man skal selv sætte den rette højde og evt. skære skrå lofter manuelt i Archicad efter importen. 

Når IFC-filen er importeret i Archicad er det hurtigt at tilføje materialer til sammensatte bygningsdele med Composites. Det er også hurtigt at oprette egne materialer eller tilføre CO2e-data fra produktspecifikke EPD’er. Så skal vindues- og dør-typen indstilles for CO2e-beregningen og energiberegningen udføres med ECOdesigner STAR. Derefter er LCA-beregningen på plads. 

Du kan også hele processen i denne video på GRAPHISOFT Center Danmarks YouTube-kanal

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.047