23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Leder: …også dig

Formand for Danske Malermestre Per Vangekjær slår i sin leder fast, at alle arbejdsgivere skal reagere, hvis de får viden om en krænkelse, eller kommer en af medarbejderne og fortæller om en krænkelse.


Lige side tv-værten Sofie Linde for snart tre år siden under en tale ved Zulu Comedy Galla satte ild til en dansk debat om MeToo, har alt været forandret. Mange er stået frem og har fortalt om krænkelser, og nogle historier har været hårrejsende. Og der er ingen tvivl om, at der går nogle meget usympatiske personager – dumme svin, var jeg ved at sige – rundt derude, der virkelig fortjener at blive lagt på hjul og stejle. 

Fagbevægelsen har om nogen ført an i den kamp, og det er derfor skæbnens ironi, at formanden for FH har været nødt til at trække sig efter anklager om upassende opførsel. Her bliver det interessant at se, når en advokatundersøgelse til sin tid er tilendebragt, hvem i FH der har vidst hvad om formandens påståede overgreb – og hvornår. 

Og her berører vi i mine øjne en meget vigtig pointe. I det danske retssystem er man under normale omstændigheder uskyldig indtil det modsatte er bevist. Det gælder bare ikke i MeToo-sager; her er man per definition skyldig. Færdig. Hængt og lagt på bålet. Uden undersøgelse og rettergang. I det lys er det heller ikke uinteressant, hvis der er et gran af sandhed i de udsagn, som flere politiske kommentatorer har luftet, nemlig at man ikke skulle være blind for, at der foregår en intern magtkamp i fagbevægelsen, hvorfor nogen kunne have interesse i at få formanden fjernet. Ligeledes har nogle af kommentarerne lydt, at kampagnen mod FH-formanden har været orkestreret af Socialdemokratiet, der, har været temmelig trætte af FH-formanden. 

Dette ikke sagt for at undskylde krænkende handlinger og opførsel, men som en understregning af, at vi er nødt til at klarlægge, hvad der er op og ned, sandt og falsk, før vi ”henretter” folk. 

Og det er i hvert fald et faktum, at det er ved at stikke helt af… Det var også det budskab, flere af vores kvindelige oldermænd var ude med på vores oldermandsmøde sidste år i Sønderjylland. 

Vi er faktisk der, hvor vi i en ny lille folder, som skal udgives sammen med Malerforbundet, er nødt til at skrive, at udøvelse af ledelsesretten ikke er en krænkelse! 

Tiderne ændrer sig, på godt og ondt. Det er absolut positivt og vigtigt at være sig bevidst at krænkende handlinger og opførsel ikke under nogen omstændigheder er i orden – hverken før eller nu. Med der må også være en bevisbyrde, der skal kunne løftes. 

Det bringer mig frem til noget helt centralt for os, som arbejdsgivere. For får du viden om en krænkelse, eller kommer en af dine medarbejder og fortæller om en krænkelse, SKAL du reagere. Og er du i tvivl om, hvad du konkret kan/skal gøre, skal du kontakte Danske Malermestre. Her kan du få hjælp og rådgivning. 

Læs lederen …også dig 

Foto  Michael Bo Rasmussen

 

Danske Malermestre
Islands Brygge 26, 5.
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK61834710

Kontaktperson

Annika Ipsen
Kommunikationsansvarlig
+45 61779770 aip@malermestre.dk

Send til en kollega

0.033