23948sdkhjf
Del siden
Annonce

HMCs arbejde med in situ beton udmærker sig med prominent prisnominering af Nationalparkcenter Thy

Nationalparkcenter Thy er nomineret til In situ prisen 2023. HMC vandt i 2020 råhusentreprisen på kloak, beton, elementer og tagarbejde med opførelsen af det arkitektonisk betonprojekt, hvor særligt potentialet med in situ beton (beton støbt på stedet) blev udnyttet æstetisk og teknisk.

Mathias Madsen, Afdelingsleder i HMC ser med den aktuelle nominering tilbage på projektet, som han var projektleder for.

”I HMC arbejder vi dagligt med beton – så vi vidste, hvad opgaven med opførelsen af Nationalparkcenter Thy ville kræve. Vi søgte i opstartsfasen på at finde den helt rigtige beton til opgaven. Valget af den rigtige beton er yderst vigtigt, og især til dette projekt, hvor mange af væggene er designet skrå med mange udsparinger og forberedt med tekniske installationer. Dertil var det æstetiske udtryk vigtigt i udvælgelsen af betonen, hvor der blev valgt og anvendt en særlig lys beton, der skulle passe godt ind i landskabet med de omkringliggende klitter i sandfarvede nuancer.

Byggeriets placering helt ud mod Vesterhavet, i Nørre Vorupør, var i sig selv spændende for byggeriet proces. Klimaet mod Vesterhavet er meget varierende, og det bød i processen på mange udfordringer, herunder blandt andet vinden og sandfygning var en faktor, der næsten dagligt skulle tages hensyn til. Mange dage måtte vi arbejde ekstra mange timer, hvis vi kunne se, der ville komme vind de efterfølgende dage. Kranarbejde med store forskallinger i vind ud mod Vesterhavet er no-go. Dertil er beton et levende materiale, der konstant tilpasser sig kulde, varme og fugt, som vi også i dette projekt måtte kalkulere med kontinuerligt.

Vi fik sat det rigtige hold af faglige profiler og medarbejdere til opgaven. De skulle præstere i alt slags vejr, og finde langsigtede løsninger hurtigt på daglig basis. Der var til tider pres på, og vi måtte arbejde i to hold skifte for at få byggeriet færdig til tiden.

Der står i dag et meningsfyldt byggeri med Nationalparkcenter Thy dels takket være nogle stærkt kompetente medarbejdere og en indsats udover det sædvanlige. Vi kan i dag nyde synet af et arkitektonisk værk og et projekt i håndværksmæssig særklasse, og vi er stolte i HMC af at have været medvirkende og særligt bidraget med håndværk i in situ beton.”

Nationalparkcenter Thy har til sommer to år bag sig, og det arkitektoniske værk i in situ beton er i dag naturligt integreret i sine omgivelser mellem marehalm, det flygtige sand og det evigt brusende Vesterhav som nabo.

 

Fakta

Nationalparkfond Thy (Nationalpark Thy) er bygherre på projektet, og bygningen er tegnet af et team bestående af LOOP Architects, LB Consult, SLA og COAST. Blandt leverandører er STS Støvring, CSK, Thisted Fjerritslev Cementvarefabrik -TCT.

PERI Danmark har leveret tegninger, støbeforme og rådgivning til det 700m2 store velkomstcenter.

Centret rummer udstillinger og formidling om nationalparken og er mødested for interesseorganisationer, skoler, klubber og besøgende, og huser derudover parkens ansatte.

Byggeprocessen stod på i 13 måneder op til åbningen d. 15. juni 2021.

 

Om In-Situ Prisen

In-Situ Prisen 2023 uddeles d. 1. juni og fejrer det stærke samarbejde gennem hele værdikæden fra arkitekt og ingeniør, der udtænker ideen og udfordrer materialet, over forskallingsleverandør og betonproducent, som skaber rammerne for støbningen til entreprenøren, der i sidste ende skal udføre støbningen. og uddeles til personer eller firmaer, som har stået for unikt arbejde i pladsstøbt beton, og som har udfordret materialets formbarhed og potentiale.

Prisen uddeles af Fabriksbetonforeningen med støtte fra et eller flere af Fabriksbetonforeningens interessemedlemmer, der i fællesskab vil vise de arkitektoniske og tekniske muligheder for pladsstøbt beton.

Dommerkomiteen består i år af Ane Cortzen, arkitekt og tv-vært, Jesper Gottlieb, Gottlieb Factory, Sophus Søbye, Sophus Søbye Arkitekter.

Nationalparkcenter Thy er én ud af i alt tre nominerede til In situ prisen 2023.

HMC Byg og Anlæg A/S
Himmerlandsvej 16
9670 Løgstør
Vesthimmerland Kommune
Danmark
CVR nummer: DK41456493

Kontaktperson

HTA

Send til en kollega

0.047