23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Holbøll etablerer gasledning på Lolland

Etableringen af den 115 km lange gasledning til Lolland og Falster er startet Bygherre er Evida og Energinet. For Evidas del, er projektet delt i tre strækninger og Holbøll skal stå for 2. strækning på ca. 28.8 km mellem Guldborgssund og Maribo med Sweco som rådgivende ingeniør.

Den indledende planlægning er forbi. Her til morgen placerede vores kollegaer skovlen i jorden og lagde an til rørlagerpladsen, som skal opbevare de 16 meter lange rør, som styk for styk vil blive svejset sammen og udgøre den kæmpe stålledning mellem Guldborgssund og Maribo.

Omhyggeligt arbejde i stor skala

Frem til den forventede aflevering i april 2024, vil der være op til 50 folk på projektet. De skal bl.a. grave den 28 km lange rørgrav og i den forbindelse kommer der ca. 190.000 m3 jord op på kanten, som efterfølgende skal reetableres igen omkring gasledningen. Projektet er Holbølls største kontrakt nogensinde og forventes at være færdig i april 2024.

Peter Høegh, som er Projektchef i Holbøll og ansvarlig for projektet, siger: ”Udover størrelsen af projektet, så er det særlige ved dette projekt selve omstændighederne og omgivelserne. Der er store krav til svejsningerne, håndtering af padder og nærmiljø, og retablering af dræn.

Projektet kan på mange måder ses som et stort tog som konstant skifter områder. Kravet til at beskytte naturen kræver både forberedelse og omstillingsparathed. For med et nyt stykke jord nærmest hver dag, kan vi aldrig vide os 100% sikker på, hvilke uforudsete udfordringer, der kan dukke op uanset, hvor forberedt vi end har været op til.”

På strækningen, skal vi bl.a. igennem bevaringsværdig natur, hvorfor der er udarbejdet miljøbeskrivelser om, hvordan naturen og dyrelivet oplever så få gener som muligt under anlægsperioden.

Udover naturen, skal gasledningen også krydse jernbane, motorveje samt større og mindre veje, her vil vi anvende styrede underboringer igen for at lave så få gener til lokalområdet som muligt.

”Vi regner med, at selve gravearbejdet går i gang i løbet af marts og vi starter fra Skibevej lige uden for Maribo,” fortæller Peter Høegh.

Lokal drivkraft

For Peter er det ikke kun betydningsfuldt at have ansvaret for et af Holbølls største projekter nogensinde, men han er også stolt over at være med til at udvikle Lolland. Lige der hvor han er vokset op.

Lolland-Falster har allerede oplevet en positiv udvikling i de seneste år og det vil gasledningen være med til at forstærke.

Når projektet er afleveret, vil det være muligt at levere gas som erstatning for kul og olie. Selve gasledningen bliver tilkoblet det fælles transmissionsnet fra Everdrup og tage gas ned til virksomheder på Lolland og Falster heriblandt de to sukkerfabrikker i Nakskov og Nykøbing. Der vil også være mulighed for lokal biogas produktion, som kan sendes fra Lolland og Falster til ledningsnettet på Sjælland.

Holbøll A/S
Lov Enghavevej 26
4700 Næstved
Næstved Kommune
Danmark
CVR nummer: DK18296675

Kontaktperson

ADJ
Andreas Dahl Jensen
Kommunikationsmedarbejder
+45 21656563 adj@holboell.dk

Send til en kollega

0.063