23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Stejl læringskurve og genbrug af kaffegrums (Del 2 af 3)

Sidsel Maria Vincents Jansen er studentermedarbejder hos GRAPHISOFT Center Danmark og har været en nøgleperson i udviklingen af DesignLCA. Her kan du læse anden del af interviewet med Sidsel ...

Sidsel Maria Vincents Jansen læser bygningsdesign på DTU og har arbejdet som studentermed-arbejder hos GRAPHISOFT Center Danmark siden oktober 2021 – inklusiv et halvt års praktik i første halvår af 2022. Dette er andel del af interviewet med Sidsel, der blandt andet kommer ind på hvordan BIM gør det lettere at lave LCA-beregninger.

BIM og LCA er et kæmpe potentiale for den grønne omstilling
Klimakrisen er en af de helt centrale udfordringer vi står overfor. Da byggeriet står for hen imod 30% af vores samlede CO2-udledning er byggebranchen et oplagt sted at sætte ind, når vi skal indfri politikernes klimamål. Her spiller BIM og LCA en afgørende rolle for udviklingen af en mere klimavenlig byggebranche.  

”Jeg synes, generelt at BIM er guld værd, når det kommer til bygningsprojektering. Benyttes det rigtigt, er der meget tid og dermed penge at spare. Derudover danner BIM grundlag for en integreret designproces mellem arkitekt, ingeniør og entreprenør, hvilket jeg er stor fortaler for,” fortæller Sidsel.

”Den måde vi skal beregne LCA på i dag er jo – som meget andet vi regner på i byggeriet – en mængde data, der er koblet til de produkter vi bruger. Dvs. det er så nemt at lagre den data i vores BIM-værktøjer, og på den måde kan vi løbende undersøge, hvordan vores design påvirker den endelige LCA-beregning. Når beregningsprocessen automatiseres i et BIM-værktøj giver det anledning til en mere fejlfri beregning i sidste ende, da du ikke skal kunne overskue et kilometer langt excel-ark og undgår for megen menneskelig involvering.”

 LÆS OGSÅ 8 tips til bedre LCA-beregninger

Sidsel fremhæver, at åbenhed er afgørende for at BIM understøtter den grønne omstilling. ”Man kan godt blive lidt blind for at ALLE ikke synes, at de nye klimakrav og BIM er noget af det vigtigste lige nu. Alle har jo travlt med projekter og ser måske de nye krav som en hindring for at nå i mål på samme måde, som de plejer. Omstilling kræver tid og villighed, så hvis man bare sætter hælene i jorden og protesterer mod forandring, kommer vi ingen vegne. Jeg er ikke i tvivl om, at mange synes LCA-beregninger, på den måde de udføres på nu, er trættende og ulogiske. Derfor gør nye metoder det forhåbentligt nemt og måske endda sjovt at udføre LCA-beregninger direkte i BIM-projektet.”

De nye LCA-krav kan være med til at sætte turbo på den grønne omstilling i byggeriet. Men der er nogle udfordringer, der skal løses for, at vi kommer i mål, mener Sidsel.

”Jeg er langt fra ekspert på området og lærer mere hele tiden. Derfor kommer der også hele tiden flere udfordringer på banen. Hvis man fokuserer på det niveau af LCA-beregning, der lige er blevet krav i byggebranchen, ser vi på en forsimplet udgave af det ISO-standardiserede LCA-beregnings framework,” forklarer hun.

”Jeg blev overrasket, da jeg på mit seneste store LCA-kursus på DTU med 200 tilmeldte hørte, at der er blevet undervist i LCA helt siden 90’erne. Det er altså ikke en gammel disciplin, men der er stadig en stor mangel på data, hvilket nok er den største udfordring. Manglen på data skaber udfordringer for f.eks. de tegnestuer der bygger med genbrugsmaterialer, da der simpelthen ikke er en ordentlig standardiseret måde at behandle dem på som følge af mangel på data. Jeg håber, at de nye krav sætter skub i producenterne, så vi kan få et bedre datagrundlag. Det vil også gøre det muligt at inkludere klimaaftrykket fra udførelsen, og i højere omfang medregne aftrykket fra bygningens inventar, hårde hvidevarer og installationer.”

Det er anden del af interviewet med Sidsel, som du kan læse i dets helhed på GRAPHISOFT Center Danmarks hjemmeside → 

 

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.047