23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Stejl læringskurve og genbrug af kaffegrums (Del 1 af 3)

Sidsel Maria Vincents Jansen er studentermedarbejder hos GRAPHISOFT Center Danmark og har været en nøgleperson i udviklingen af DesignLCA. Her kan du læse første del interviewet med Sidsel ...

Sidsel Maria Vincents Jansen læser bygningsdesign på DTU og har arbejdet som studenter­med­arbejder hos GRAPHISOFT Center Danmark siden oktober 2021 – inklusiv et halvt års praktik i første halvår af 2022.

Dette er første del af interviewet med Sidsel, der blandt andet kommer ind på hendes stejle læringskurve, udviklingen af DesignLCA og samarbejdet med Lendager.

En af drivkræfterne bag udviklingen af DesignLCA
Da Sidsel startede, var planen blandt andet, at hun skulle hjælpe med at udbrede kendskabet til Archicad, BIMcloud og BIMx på byggebranchens uddannelsesinstitutioner. Men da flere af vores kunder efterspurgte værktøjer til LCA-beregning, og Sidsel havde erfaring med LCA-beregning fra studiet, var det oplagt at skifte fokus. Det viste sig nemlig, at der ikke eksisterede en BIM-baseret LCA-beregner, der både tager højde for byggematerialernes klimaaftryk og CO2-udledningen fra bygningsdriften.  Samtidig opdagede vi, at Archicad havde indbyggede funktioner, som gav mulighed for at beregne LCA direkte på BIM-projektet, hvilket ikke er muligt på samme måde i andre programmer. Det blev startskuddet til udviklingen af DesignLCA.    

 LÆS OGSÅ Kursus: Sådan laver du LCA-beregninger i DesignLCA

I løbet af det sidste års tid har Sidsel brugt hovedparten af sin tid på udviklingen af DesignLCA, som GRAPHISOFT Center Danmark har udviklet i samarbejde med Lendager. Hendes primære rolle har bestået i at udarbejde rammen og stå for det tekniske arbejde med DesignLCA, hvilket har gjort det muligt at anvende Archicad til at lave LCA-beregninger – helt uden brug af andre programmer. Derudover har hun været med til at teste DesignLCA på en række projekter i samarbejde med Lendager.

”DesignLCA er vores bud på en måde at koble LCA og BIM. DesignLCA er et gratis integreret værktøj med et nemt workflow, der ikke afbryder rådgivernes arbejdsprocesser. Vi har også inkluderet generiske EPD-data, så man i første omgang slipper for selv at skulle finde relevante EPDer,” forklarer Sidsel, ”DesignLCA gør det muligt for ALLE at udføre LCA-beregninger på deres BIM-projekt, uden at de behøver at have en større viden om LCA-beregninger.”

Samarbejdet med Lendager har været afgørende for udviklingen af DesignLCA
DesignLCA er udviklet i samarbejde med Lendager, der har leveret projekter, kommet med brugbare input og kvalitetssikret udviklingsarbejdet.

”Lendager er jo en gigant i den danske byggebranche, når det kommer til bæredygtighed. Derfor har samarbejdet med Lendager for mit vedkommende været forbundet med en del ærefrygt,” fortæller Sidsel, ”Jeg tør godt sige, at vi uden Lendagers hjælp ikke var kommet frem til, hvor vi er nu med DesignLCA. De har hjulpet os med at kortlægge behovet hos arkitekterne og leveret informationer om, hvordan bæredygtighed generelt beregnes i byggebranchen. Jørn Kiesslinger og Anna Mohr fra Lendager har givet os adgang til en række af deres projekter, der er under udvikling, som vi har kunnet teste vores software på. Det har været uvurderligt og giver en følelse af relevans. Den villighed Lendager har haft til at hjælpe og være en del af udviklingen af DesignLCA, er jo det, der skal til for, at vi alle kommer i den rigtige retning hurtigt. Samarbejde er nøglen til fremgang.”

 
Du kan læse hele interviewet på GRAPHISOFT Center Danmarks hjemmeside →

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.047