Fokus på grøn energi og test af solceller
Vintersolhverv er veloverstået, dagene bliver længere og solskinstimerne flere. Elpriserne er stadig høje, og interessen for solcelleanlæg stigende. Men hvad er det nu man skal være opmærksom på, når anlægget er installeret?
Vintersolhverv er veloverstået, dagene bliver længere og solskinstimerne bliver flere. Elpriserne er stadig høje, og interessen for solcelleanlæg stigende. Men hvad er det nu man skal være opmærksom på, når anlægget er installeret og kWh’erne skal til at løbe den sjove vej? Først og fremmest skal man huske sikkerheden, for arbejde på solcellepaneler er altid arbejde under spænding, og korrekt udstyr er nødvendigt for at undgå personfare. Korrekt udstyr kan fx være at benytte en spændingstester, multimeter eller installationstester, som er egnet til at måle på solceller.
For at verificere, at det installerede solcelleanlæg er i orden, skal en række test udføres:
- Kontinuitetstest af udligningsforbindelser mellem solcellepanelerne, og en eventuel forbindelse til jordspyd/-plint testes med 200 mA.
- Polaritetstest af alle DC-kabler. Polaritetstest er særlig vigtig, da ombyttede poler vil påvirke anlæggets spænding og kan resultere i skader på paneler med ombyttet polaritet.
- Tomgangsspændingen (Voc) måles og sammenlignes med det forventede; det forventede afhænger af det på databladet oplyste, antallet af serieforbundne paneler, solindstråling samt celletemperatur.
- Solindstrålingen/solintensiteten (W/m2) måles med et pyranometer i samme hældning som solcellepanelet.
- Kortslutningsstrømmen (Isc) måles og sammenlignes med det forventede; antallet af paneler, celletemperatur og i høj grad solindstrålingen påvirker dette, og TEKNIQ’s slutkontrolskema har endda reserveret plads til korrektion af Isc ift. solintensiteten.
- Isolationstest skal udføres på hele anlægget. Fejl til stel eller jord er de mest typiske fejl på solcelleanlæg, og det er derfor nødvendigt at teste isolationsmodstanden mellem lederne og stel/jord. Bemærk at solcellepanelernes stel ikke nødvendigvis er forbundet til AC-installationens jord; i disse tilfælde er det vigtigt, at isolationstesten udføres til stel eller DC-jordplint.
Hos Elma finder du alt til måling på solceller. Måletilbehør som MC4-adapter højner både hastighed og sikkerhed ved måling, ligesom solindstrålingsmåler i luxmeterdesign hurtigt afdækker om vejret er velegnet til måling. Solcelleinstallationstestere klarer den lovpligtige verifikation af DC-installationen jf. EN62446, hjælper til hurtig verifikation ved idriftsætning for højeste sikkerhed. Avanceret analyse både afdækker fejl og kan endda positionere dem i anlægget for simpel udbedring. Virkningsgradsanalyse sikrer og dokumenterer, at anlægget yder som forventet, med en servicekontrakt hos kunden, år efter år, og forhindrer dermed tabt elproduktion. Derudover tilbyder Elma instruments også en række basismåleinstrumenter til spændinger op til 1500V DC, som er driftsspændingen i mange nyere anlæg, for at minimere strømtabet i DC-kablerne til inverteren.
Se mere på www.elma.dk eller ring på 70 22 10 00.