23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Udenlandsk arbejdskraft boomer i byggeriet

Siden 2008 er antallet af indvandrere, der arbejder i bygge- og anlægsbranchen, fordoblet til 16.000 ansatte.

Beskæftigelsen i Danmark er steget voldsomt de seneste 14 år. I dag er over 214.000 flere i job end i 2008. Men det er udenlandsk arbejdskraft, der har stået for hele stigningen. Antallet af lønmod­tagere, der er etnisk danske, er faktisk lavere i dag end i 2008.

I SMVdanmark er cheføkonom Martin Kyed glad for, at den udenlandske arbejdskraft har været der.

- Vi har mangel på arbejdskraft, især blandt faglærte, men det ville have været langt, langt værre uden udlændingene, siger han.

Det er især indvandrere fra vestlige og ikke-vestlige lande, der tilfører arbejdskraft til Danmark. De to grupper står for næsten 80 pct. af den samlede stigning i beskæftigelsen siden 2008.

- Disse indvandrere har modvirket flaskehalse på det danske arbejdsmarked, og de har bidraget til produktionen i både pri­vate virksomheder og den offentlige sektor. Danmark kunne ikke have præsteret den samme værdiskabelse uden disse indvandrere i beskæftigelse.

- Vi skal være glade for dem. Der er ikke tale om, at de kom­mer og tager jobbet fra etniske danskere. Der ville være tomme pladser på virksomhederne uden dem. Faktisk viser analyser, at tilstedeværelsen af udlændinge i en branche øger lønnen for en del af de etniske danskere, siger Martin Kyed.

I 2008 var der cirka 5.000 udlændinge, der arbejdede inden for byggeriet. I dag er det tal steget med over 200 pct., så der næsten er 16.000 udlændinge i byggeriet.

Læs hele artiklen her 

Billedtekst: Danmark har længe manglet arbejdskraft - ikke mindst faglært arbejdskraft. Men det havde stået langt værre til, hvis ikke der havde været stor tilgang af udenlandske hænder, mener SMVdanmark. Foto Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Danske Malermestre
Islands Brygge 26, 5.
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK61834710

Kontaktperson

Annika Ipsen
Kommunikationsansvarlig
+45 61779770 aip@malermestre.dk

Send til en kollega

0.062