23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Krav om CO2-beregning

Fra nytår bliver der i bygningsreglementet stillet krav om beregning af, hvor meget CO2 et byggeri udleder set over en 50 års periode.

Tekst direktør Ole Draborg

Selvom overskriften nok ikke er den mest sexede, skal du alligevel blive hængende et øjeblik og læse videre. For det er vigtigt, måske ikke lige nu, men det kommer snigende og lige pludselig er det vigtigt.

Fra og med 1. januar 2023 kommer der nemlig et nyt krav ind i bygningsreglementet om, at der for alle nybyggerier skal laves en beregning af, hvor meget CO2 byggeriet giver anledning til målt over en 50-årig periode. I beregningen medtager man CO2-udslippet ved at producere de varer, der anvendes ved opførelsen, den løbende udskiftning og vedligeholdelse af bygningsdele og det energiforbrug, der medgår til driften af bygningen.

Samtidig kommer der et krav om, at nybyggerier over 1.000 m2 ud fra denne beregning maksimalt må udlede 12 kg CO2 pr. m2 målt over den 50-årige periode. Der er indtil videre ikke noget krav for nybyggerier under 1.000 m2, men det kommer i 2025, hvor kravet ligeledes vil være på maksimalt 12 kg CO2 pr. m2.

Samtidig har forligskredsen bag de nye krav aftalt, at man i 2025, 2027 og 2029 sætter de maksimale udledninger af CO2 endnu længere ned.

Som bygherre skal man altså til at interessere sig for, hvor meget CO2 ens byggeri giver anledning til. Altså ikke kun det løbende energiforbrug, men også det der går til at fremstille de byggevarer, der bruges, når man opfører bygningen. I første omgang vil et krav på 12 kg CO2 pr. m2 måske ikke virke afskrækkende for mange bygherrer, men efterhånden som det bliver lavere, vil bygherrer og deres projekterende begynde at se efter, hvor de kan nedbringe CO2-udslippet. Og der er ingen grund til at tro, at de ikke også vil kigge i retning af malerfaget.

Værktøjer til opgaven
Det bliver bygherrerådgivere og andre, der kommer til at lave de kommende LCA-beregninger. Der er flere værktøjer på vej til denne opgave, men der findes allerede et gratis værktøj, der hedder LCAbyg, og som er baseret på nogle generelle data om forskellige byggevarers CO2-aftryk. Imidlertid må vi regne med, at producenter, der har eller udvikler produkter med et lavere CO2-aftryk, vil have en interesse i at dokumentere dette. Det kan de gøre ved at få udarbejdet en såkaldt miljøvaredeklaration (EPD) for de konkrete produkter, og det er der allerede enkelte farve- og limproducenter, der har fået gjort.

Man skulle måske ikke tro, at malerfaget har den store betydning for en bygnings CO2-udslip, men det er en fejltagelse. Andelen ligger på omkring fire pct. af det samlede udslip, så det er bestemt et område, hvor man må forvente, at bygherrerne med tiden vil være på udkig efter CO2-besparelser og derfor vil stille krav om, at der anvendes produkter med et lavt CO2-aftryk.

Billedtekst: Malerfaget bidrager også til CO2-udledningen. Fire procent lyder måske ikke af meget, men der vil også blive stillet krav til malerfaget, er forventningen. Foto Henning Bagger, RitzauScanpix

 

 

Danske Malermestre
Islands Brygge 26, 5.
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK61834710

Kontaktperson

Annika Ipsen
Kommunikationsansvarlig
+45 61779770 aip@malermestre.dk

Send til en kollega

0.048