23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Holm & Grut Arkitekter fokuserer på komplekse projekter

Holm & Grut Arkitekter arbejder primært på store og krævende projekter for en række af landets største bygherrer. Bliv klogere på deres projekter og hvordan en dedikeret tilgang til digitalisering optimerer deres arbejdsprocesser.

”Vi er både ret specialiserede og ret digitale,” fortæller Lars Coling, der er direktør i Holm & Grut Arkitekter. Tegnestuen arbejder oftest på omfattende og komplekse projekter for store bygherrer. Dette på trods af, at Holm & Grut er en mellemstor tegnestue med omkring 20 ansatte. ”Vi er gode til at holde fast i kunderne, som bringer nye opgaver med sig gennem flere årtier,” forklarer Lars Coling.

Holm & Grut Arkitekters arbejde på store projekter blev indledt i de tidlige 1990’er med en omfattende digitaliseringsopgave for Danske Bank. I midten af 1990’erne førte erfaringerne fra Danske Bank til en række projekter for Københavns Lufthavne, de seneste par år har tegnestuen formået at overføre deres ekspertise fra disse projekter og bygherrer – med alt hvad det indebærer af sikkerhed, logistik og håndtering af byggeopgaver under drift – til en række nye kunder blandet andet inden for medicinalindustrien.

Faglighed og evnen til at håndtere kompleksitet

"Det, vi har lært fra arbejdet med Københavns Lufthavne, handler blandt andet om faglighed, men også knowhow i forhold til at håndtere udfordrende byggerier. Her er vi agile og kan løbe med på de krævende tidsplaner. Vi er også blevet eksperter i sikkerhed, rengøring og i at bygge, mens bygningen er i drift,” fremhæver Lars Coling.  og forsætter, ”Det sidste er især vigtigt for arbejdet i lufthavnen. Når man bygger Security til mange millioner kroner, så kan den ikke lukkes ned imens. Vi har ombygget lufthavnens Security-område tre gange efter hinanden, og vi skal snart i gang igen. Det kræver midlertidige faser – ikke etaper – så bygningen kan være i brug under ombygningen. Det samme gælder projektet for en af vores nye kunder inden for medicinalindustrien, hvor vi bygger oven på en eksisterende bygning i drift.”

LÆS OGSÅ: DesignLCA skaber overblik over LCA i de tidlige faser

Præcise krav til bygherreleverancer

Under interviewet er Lars Coling flankeret af hans to BIM-eksperter, Kim Piilholt og Preben Nørlund, som begge indtager roller som BIM-managers, IKT-ansvarlige og projekterende arkitekter. Dette fører umærkeligt snakken over mod leverancer som grundlag for drift- og vedligeholdsdatabaser, eller ”as built”-dokumentation til brug for renovering eller ombygning. En stor del af dette arbejde involverer vidensdeling og samarbejde gennem åbne standarder.

Preben Nørlund fremhæver netop IFC-udveksling og OpenBIM, som noget af spændende ved arbejdet på tegnestuens projekter. Arbejdet med IFC-formatet handler blandt andet om at udveksle BIM-projekter mellem Archicad og Revit. I dag benytter Holm & Grut Arkitekter Archicad til alle deres opgaver, og er derfor vant til at samarbejde med andre parter, som for eksempel benytter Revit og AutoCAD. Som Archicad-bruger får man nogle gange opfattelsen af, at når der er problemer med udveksling mellem Archicad og Revit, så bliver det Archicad-brugerens ansvar – uanset hvilken software eller bruger, der er skyld i problemet.

Nogle af de problemer, der har fyldt meget i udvekslingen mellem Archicad og Revit, handler om nulpunkter, som de to programmer håndterer meget forskelligt.

”Nyere versioner af Archicad kan håndtere BIM-projektets nulpunkter på en måde, som gør det langt nemmere at samarbejde med Revit-brugere. Selv om problemet har ligget i Revit, bliver det til vores problem, når Revit har så stor udbredelse i Danmark,” supplerer Kim Piilholt. Derfor har Holm & Grut Arkitekter også brugt en del tid på at kortlægge, hvordan IFC-filers nulpunkter tolkes i Revit, så de kan hjælpe deres samarbejdspartnere med at importere projekt-filerne for at lette samarbejdet. Kim Piilholt tilføjer, at problemet er løst i nyere versioner af Archicad, ”I de seneste år har vi slet ikke hørt noget fra vores samarbejdspartnere i forhold til nulpunkter, og når vi spørger, får vi at vide, at nu kører det bare.”

I øjenfaldende afslappet stemning i København K

På trods af de store krævende opgaver, som tegnestuen beskæftiger sig med, er der en bemærkelsesværdig ro og afslappet atmosfære på tegnestuen, der ligger oppe under taget i en gammel ejendom skråt overfor Vor Frue Kirke. Her står strømlinede Mac’er som modsætning til Lars Colings farfars motorcykel, der, med fare for overfortolkning, muligvis symboliserer værdien af at skynde sig langsomt og gøre tingene ordentligt.

Det lader til, at digitalisering målrettet krævende bygherrer og deres projekter har været en succesfuld opskrift for Holm & Grut Arkitekter. Et langvarigt fokus på struktur og standarder, samt at konstant at være på forkant med BIM – og måske især OpenBIM – har åbnet nogle døre, der bringer store, spændende projekter ind på tegnestuen. Tegnestuens pragmatiske tilgang til opgaverne knytter tætte bånd til bygherrer, der anerkender engagementet med en langvarig og tilbagekommende opgaveportefølje. Det er ganske uset for en branche, hvor det er fåtallet forundt at arbejde med de samme bygherrer gennem flere årtier.

Dette er en stærkt forkortet udgave af "Holm & Grut specialiserer sig i komplekse projekter for store bygherrer", du kan læse den uforkortede version på GRAPHISOFT Center Danmarks hjemmeside, du rammer her →

 

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.047