23948sdkhjf
Del siden
Annonce

LCA i de tidlige faser fremmer bæredygtigt byggeri

I 2023 bliver LCA-beregninger en obligatorisk del af bygningsreglementet for al nybyggeri, og der er mange klima- såvel som optimeringsgevinster ved at følge BIM-anbefalingerne i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri.

LCA (livscyklusvurderinger) måler bygningers samlede klimabelastning. Allerede i 2023 bliver LCA-beregninger en obligatorisk del af bygningsreglementet for al nybyggeri med et loft på 12 kg CO2e per m2 om året for nybyggeri over 1.000 m2. 

LCA-kravet indebærer, at klimaaftrykket af alle nye bygninger skal beregnes og tage højde for CO2-belastningen fra både byggematerialer, opførelse og drift. Med de eksisterende værktøjer er det ikke helt ligetil for arkitektrådgiverne at besvare et af næste års helt centrale spørgsmål: Nemlig om deres byggeprojekt ligger over eller under 12? 

I dag laves LCA-beregninger oftest i de sene faser og sjældent af arkitekterne, der designer bygningen. Således får designrådgiverne først sent i forløbet en indikation af, om deres projekt ligger under eller over den kommende grænseværdi. I værste fald kan det betyde, at store dele at projektet skal re-designes med store økonomiske omkostninger og fare for forsinkelser, der yderligere fordyrer projektet.   

National strategi for bæredygtigt byggeri anbefaler BIM-baserede LCA-beregninger i de tidlige faser

'National strategi for bæredygtigt byggeri' er udgivet af Indenrigs og Boligministeriet og adresserer denne problemstilling. Strategien lægger op til, at det skal gøres lettere at foretage LCA-beregninger.

"I Danmark benyttes beregningsværktøjerne LCAbyg og LCCbyg der er udviklet af BUILD, hvor de relevante informationer om de enkelte materialer og bygningsdele i relevante datafelter manuelt indtastes for at beregne miljøprofilen og ressourceforbruget. Det gør det tidskrævende og dermed dyrt at afprøve forskellige løsninger eller genberegne ændringer i byggeprojektet," hedder det blandt andet i strategien.

LÆS OGSÅ: Nyhederne i Archicad 26

Anvend BIM til LCA
Men hvad er så løsningen? Et bud er DesignLCA, som GRAPHISOFT Center har udviklet i samarbejde med Lendager. DesignLCA er en BIM-baseret LCA-beregner, der både beregner CO2-udledningen for selve byggeriet og bygningens drift allerede i de tidlige faser. Ud fra BIM-modellen og manuel indtastning af blot 5 værdier kan rådgivere anslå deres projekts klimaaftryk i forhold til bygningsreglementets grænseværdi.

DesignLCA er et gratis værktøj, som består af en skabelon-fil til Archicad, et regneark til Excel og en manual som PDF. Du skal selv have softwaren til at benytte de 3 filer. Hent DesignLCA hér →

Dette er en forkortet udgave af artiklen "LCA i de tidlige faser fremmer bæredygtigt byggeri", som du kan læse i helhed på LinkedIn hér →

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.11