23948sdkhjf
Del siden
Annonce

VITA Ingeniører opnår store besparelser med OPTUM CS

VITA Ingeniører bruger dimensioneringsprogrammet OPTUM CS til drastisk at spare materialer, ingeniørtimer og reducere antallet af bærende vægge i nybyggeri.

Hvad er det OPTUM CS kan?
"Hvis man skal skære det helt ind til benet, så er Optum Concrete Solutions et program, der kan beregne hvilken som helst vægopstalt af betonelementer med hvilken som helst lodret og vandret last," forklarer Jørgen Krabbenhøft, CEO og stifter af Optum Computational Engineering (Optum CE).

"Det er helt vildt vigtigt, for på den måde kan man spare materialer, slippe for nogle bærende vægge inde i bygningen, og beregne det hele meget hurtigt," uddyber han. ”Det giver simpelthen arkitekten flere muligheder, og giver bygherren billigere og mere fleksible bygninger.”

Når en ingeniør i dag skal dimensionere et betonelementbyggeri, deles bygningen normalt ind i segmenter. Nogle segmenter, typisk facader, beregnes alene for lodrette laster mens andre segmenter, fx trappe- og elevatorkerner, beregnes som stabiliserende vægge, der både kan optage lodrette og vandrette laster.

Enorme besparelser i VITA byggeri
Optum CE’s øvrige beregningsprogrammer til primært geotekniske applikationer har kunder verden over, men VITA ingeniører er nogle af de første til at tage OPTUM CS til sig. De har blandt andet dimensioneret et parkeringshus i Vejle kaldet Over Åen, et projekt som de specifikt købte OPTUM CS til.

"OPTUM CS er bedre til at udnytte materialerne end noget andet program, jeg kender, og for mig er det meget hurtigere," siger Daniel Vejsgaard Mannering, som er Bygningsingeniør ved VITA og har beregnet p-huset.

"Vi har opnået en materialebesparelse på mindst 25 % i armering, og det er vigtigt for prisen – for stål er blevet rigtigt dyrt," forklarer han.

Besparelsen beløber sig til omkring 5000 kg. armering for p-huset, og Betonelement-Foreningen kunne i 2018 rapportere, at en tidligere version af programmet formåede at give en 40 % besparelse på armering af et byggeri i Ørestadens Skovkvarter. For nyligt har også Midtjydskbeton-vare & Elementfabrik brugt OPTUM CS til at opnå en 60 % reduktion af armering på et allerede optimeret byggeri.

Autogenereret dokumentation
Derudover er der også stor tidsbesparelse, for OPTUM CS kan autogenerere hele den statiske dokumentation, alt sammen i henhold til SBI-Anvisning 271, bygningsreglement og gældende Eurocodes. Noget der bliver endnu vigtigere, hvis der kommer ændringer i byggeriets betonelementer.

"Hvis der kommer en pludselig ændring, som kræver et ekstra hul et eller andet sted, så kan man bare indføre det i OPTUM CS. Der er én knap og så kører hele baduljen, gennemregner hele statikken og autogenererer hele dokumentation for det." Siger Daniel.

" ... og med sådan en bygning som p-huset her, der er på over 25.000 m2 og fem etager, vil det være meget tid, vi sparer," uddyber han.

Brugervenligt og nemt at lære
"Det vil nok ikke tage mere end et to-timers seminar at lære en ingeniør, hvad der skal til for at komme i gang med OPTUM CS – det er utroligt brugervenligt," siger Daniel Mannering og smiler.

Det fik VITA bekræftet, da de beregnede parkeringshuset i Vejle, og selv om OPTUM CS endnu ikke har integration med andre programmer som Revit, er det ikke specielt tidskrævende at tegne betonelementerne ind.

"Det tog omkring seks dage at tegne og beregne lastsætning på de seks vægge, men selve det at tegne geometrien ind fra Revit og indtegne armering var kun et spørgsmål om et par timer pr. væg," siger Daniel og uddyber,

"Men det med at lave lastsætning ville tage lang tid, uanset hvordan det skulle beregnes, og det er helt klart min fornemmelse, at der er en væsentlig tidsbesparelse," siger han.

Jokeren er livscyklusberegninger - her kan OPTUM CS blive ekstremt vigtigt
Livscyklusvurderinger vil blive en afgørende del at fremtidens byggeri. I marts 2021 blev en bred politisk aftale indgået, og allerede fra 2023, vil der blive indført krav om sådanne beregninger.

For bygninger på over 1000 m2, vil der i 2023 også komme krav om CO2-grænseværdier. Aftalen lægger desuden op til, at kravene løbende vil blive skærpet.

"Vi kan se, at der er en enorm besparelse på materialer og den dertilhørende CO2-udledning, selv når vi er ret konservative. Så det vil faktisk også blive en nødvendighed for bygherre, at vi kan udføre den her slags beregninger," siger Daniel Mannering.

Du kan læse mere om, hvordan VITA Ingeniører bruger OPTUM CS her 

NTI A/S
Lejrvej 15
3500 Værløse
Furesø Kommune
Danmark
CVR nummer: DK12252528

Kontaktperson

PBB
Peter Bjørnum Bøttern
Marketingkonsulent

Send til en kollega

0.047