23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Spændende budskaber fra GTS-debatter på folkemødet

Biodiversitet skal ikke være lillebror til klimaet – og når politikerne ser på, hvordan de grønne ambitioner bedst kan realiseres, så skal der ikke kun være fokus på de store virksomheder, men i højere grad på SMV’erne.

Det var et par af de budskaber, som ordførere fra henholdsvis Alternativet og Socialdemokratiet kunne tage med sig hjem fra GTS-debatter på folkemødet.

Hvordan bygger vi en motorvej til de gode ideer?

Er det et problem, at der er meget fokus på skriftlighed og akademisk tilgang i vores innovationssystem, når man skal søge midler? spurgte Mads Váczy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland, ifm. denne debat, som GTS holdt sammen med Innovationsfonden og ATV.  Emil Drevsfeldt Nielsen, erhvervspolitisk chef, Dansk Metal, var meget på linje med budskabet fra Mads Váczy Kragh. 

Udviklingen i landbruget er (heller) ikke højpandet og avanceret – fx vurderes projekter i promille-fondene af andre landmænd. Det sikrer, at man mødes i øjenhøjde, fortalte Morten Boje Hviid, chef for bæredygtighed i Landbrug & Fødevarer.

Malte Larsen, erhvervsordfører i Socialdemokratiet, lagde vægt på behovet for at skabe langsigtede rammer for udvikling af grønne løsninger fremfor hele tiden at lave tingene om. Dorte Martinsen, direktør i SMV360grader, fremførte, at vi skal tænke de unge ind i ”innovation”. De skal drive forretningerne videre.

Skal Danmark være et førende testland for grønne løsninger?

Anders Sørensen, bæredygtighedschef i Enemærke og Petersen, pegede i denne debat på, at bygherrer selv skal skubbe på ift. grøn omstilling. 

Det er korrekt, at man ikke kan have en erhvervsmæssig styrkeposition uden samtidig at have førende testfaciliteter. Det gælder naturligvis også, når det handler om at opbygge en grøn førerposition. Det kræver yderligere fokus, og at der investeres i nye testfaciliteter, slog Henrik Hassing, teknisk chef, FORCE Technology, fast. Mikael Bay Hansen, sekretariatschef i Dansk Metal, var på linje med dette. 

For Anne Paulin, klimaordfører for Socialdemokratiet,  fortalte, at der var flere ting, hun kunne tage med hjem fra debatten. Især var hun blevet opmærksom på, at der politisk bør være et større fokus på de små og mellemstore virksomheder.

Lia Leffland, direktør i ATV, sluttede debatten af med at opfordre publikum til at tjekke den forholdsvis nye database for danske testfaciliteter ud.

Havvind eller fisk: Hvordan kombinerer vi bæredygtig udvikling og biodiversitet?

Professor Karen Timmermann, DTU Aqua, lagde ikke fingrene imellem: Når vi bygger havvind, har det altid konsekvenser for biodiversiteten. Det betyder ikke, at vi skal holde os fra at bygge havvind, det betyder bare, at vi skal tænke os rigtig godt om, inden vi går i gang. Liselotte Hohwy, direktør i Tænketanken Hav, argumenterede også for nødvendigheden af at sikre, at den måde, vi bruger havet på, sker på en bæredygtig måde med respekt for dyre- og planteliv.

Biodiversitet skal ikke længere være klimaets lillebror, slog Torsten Gejl, politisk ordfører for Alternativet, fast til denne debat. Det må nemlig ikke være sådan, at når vi gør noget godt for klimaet, så er det skidt for miljøet. 

Naturen er uforudsigelig, men det er muligt at udvikle metoder, der kan måle begrebet biodiversitet, så vi kan bruge denne viden, når vi bygger på havet til gavn for miljøet, understregede Anders Chr. Erichsen, RK Area manager, DHI. Vi skal naturligvis tænke os om og bruge den viden, der findes, men vi skal ikke blive så nervøse, at vi ikke tør komme i gang med at opbygge havvind, for det er et centralt element i at levere på de danske klimaambitioner, sagde Filip Engel, Sustainability Public Affairs & Branding, Ørsted. 

Kan Power-to-X blive et nyt dansk eksporteventyr?

Politisk har vi meget store forventninger til PtX, og jeg er meget nysgerrig på mulighederne – og så vil jeg også gerne høre jeres risikoanalyse, sagde Torsten Gejl, politisk ordfører for Alternativet.

Det er med PtX, som dengang vi gik fra konventionel mælk til økologisk – efterspørgslen og interessen er enorm, sagde Knud Erik Andersen, CEO i European Energy A/S. Han slog også fast, at da kemi spiller en rolle ift. PtX er sikkerhed et helt centralt element i teknologien. Derfor er standarder helt afgørende, fastslog Anne Holm Sjøberg, afdelingschef i Dansk Standard.

Vi er stærke på maritim teknologi i Danmark, og vi skal huske at have fokus på energieffektivitet, var et af budskaberne fra Cecilie Lykkegaard, vicedirektør i Danske Maritime. Afslutningsvis takkede Torsten Gejl for de mange gode input, som han ville tage med hjem i det politiske maskinrum på Christiansborg.

Ud over de spændende debatter, indebar programmet også en 50-års jubilæumsudstilling fra Opfinderrådgivningen. Interesserede kunne desuden prøve FORCE Technologys XR/3D skibssimulator, hvor det var muligt at prøve at sejle et af verdens største havvindinstallationsskibe ud af Rønne Havn.

Du kan læse mere om de spændende indspark hos GTS-foreningen her

GTS-foreningen
Gregersensvej 3
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84807915

Kontaktperson

AT
Alexander Tonnesen
Kommunikation
ato@gts-net.dk

Send til en kollega

0.047