Brødrene Dahl tester unikt retursystem i Odense
Sammen med GK Danmark og Golan Pipe Systems tester Brødrene Dahl i øjeblikket potentialet i at opsamle og genanvende rørstumper fra vandinstallationerne på et stort boligprojekt i Odense.
Den bæredygtige tilgang var medvirkende til, at GK Danmark valgte Brødrene Dahl som leverandør.
Der står flere containere ved boligbyggeriet Snestruphave i Odense, hvor 156 boliger er ved at blive opført. Men én skiller sig ud. I den smider VVS-montørerne fra GK Danmark alle de pex-rørstumper, der bliver til overs i forbindelse med montage af gulvvarme og vandinstallationer i boligerne. Rørstumperne bliver hentet af RenoFyn og omdannet til granulat, som Golan Pipe Systems genanvender i produktionen af nye rør. Op til 95 procent af rørstumperne genanvendes.
Det er Brødrene Dahl der sammen med Golan Pipe Systems har fået idéen til løsningen. Netop det bæredygtige perspektiv var en medvirkende årsag til, at Brødrene Dahl fik ordren. Det skulle have været en anden type pex-rør, men GK Danmark, der har VVS-entreprisen på boligbyggeriet, endte med at vælge rør fra Brødrene Dahls Altech-produktlinje, som produceres af Golan Pipe Systems.
I alt skal Brødrene Dahl levere omkring 50 kilometer pex-rør til byggeriet, og med et forventet spild på omkring fem meter rør pr. bolig bliver det til en del affald.
-I stedet for at køre rørstumperne til forbrænding sammen med andet byggeaffald, har vi lavet et cirkulært setup, hvor vi genanvender stort set det hele i nye rør. Vi prøver hele tiden at udfordre os selv på klimadagsordenen og tænke i nye baner, der kan gavne klimaet. Nu tester vi genanvendelsesløsningen i Odense, og hvis den lever op til forventningerne, vil vi tage den i brug på fremtidige byggeprojekter. Ind til nu ser det hele meget positivt ud, siger salgsdirektør for industri og konceptsalg i Brødrene Dahl, Søren Lisberg Andersen.
Byggeprojekterne skal ifølge Søren Lisberg Andersen have en vis størrelse for at genanvendelsesløsningen giver mening.
-Der skal være rørstumper nok til, at man kan fylde containeren, for at det bliver rentabelt at afhente, forarbejde og levere granulatet til producenten, siger han.