23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Vælg de rigtige miljødata

Den frivillige bæredygtighedsklasse sætter blandt andet miljødata i fokus, og det er en god ide, lyder det fra EPD Danmark. Men rosen kommer med en løftet pegefinger.

Den frivillige bæredygtighedsklasse er nu lanceret og fra EPD Danmark Sekretariatet er der ros til Regeringen for at indskrive, at datagrundlaget for byggevarer i livscyklusvurderinger skal være udført efter EN15804 – standarden for miljøvaredeklarationer (EPD).

Detalje afgør om standarden overholdes
Med rosen følger dog også en løftet pegefinger til branchen om, at de skal sikre, at standarden overholdes, så EPD’en også reelt overholder EN15804.

”Det er en smule teknisk, men vi oplever desværre til tider, at en detalje overses, hvilket reelt kan medføre at EN15804 ikke overholdes i praksis. Fordi man anvender standarden som retningslinje til udformning af en EPD, er det faktisk ikke ensbetydende med, at man overholder den”, siger Sarah Cecilie Andersen fra EPD Danmarks sekretariatet.

Og det gælder om at holde tungen lige i munden. EN15804 er den Europæiske standard, som berører miljøvaredeklarationer for byggevarer, med den danske titel fra Dansk Standard: ”Bæredygtighed inden for byggeri og anlæg – Miljøvaredeklarationer – Grundlæggende regler for produktkategorien byggevarer”.  Denne standard beskriver de grundlæggende, europæiske, regler for udformning af type III miljøvaredeklarationer, baseret på den internationale standard ISO 14025.

”En vigtig regel i denne sammenhæng er kravet til verifikation af EPD’en. Verifikationen er bundet op på, at EPD’en er underlagt en programoperatørs administration og skal udgives af denne. Som en del af dette krav, skal programoperatøren bl.a. udvikle gennemsigtige procedurer for uafhængig verifikation af EPD’er, herunder også de bagvedliggende analyser og data (LCA-rapport) – fx i form af verifikationstjeklister. Hertil kommer udarbejdelse af programinstruktioner, udpegelse/godkendelse af fagligt kompetente verifikatorer, vedligeholdelse af offentligt tilgængelige lister/databaser over udgivne EPD’er m.m.”, forklarer Sarah Cecilie Andersen.

Kvalitetssikring i fokus
Hun understreger, at hvis ikke EPD’erne administreres og udgives gennem et EPD program, så overholder dokumentet reelt ikke EN15804.

”Det betyder ikke nødvendigvis, at data er forkerte og at dokumentet ikke kan være inspireret af EN15804, men det betyder bl.a., at det ikke længere er gennemsigtigt, hvilke procedurer EPD’en er verificeret op imod, og efter hvilke regler og hvem der har godkendt den faglige kompetence af verifikator”, siger Sarah Cecilie Andersen og fortsætter.

”EPD er ikke en beskyttet titel, men hvis det i dokumentet er angivet, at EPD’en er udført efter EN15804, skal det selvfølgelig også reelt være tilfældet, så brugeren kan stole på, at de krav til bl.a. kvalitetssikringsprocedurer, der er beskrevet i standarden, også er fulgt, herunder især oprettelse og drift af program efter standarden. Hele denne snak om, og dét at finde rundt i, standarderne, kan være svært, men i EPD Danmarks sekretariat forsøger vi at holde styr på udviklingen, og EPD Danmark er derfor altid til rådighed for en snak om gyldighed, validitet, tolkning mm.”, slutter Sarah Cecilie Andersen.

Faktaboks:
EPD Danmark er EPD programoperatør i Danmark og har eksisteret siden 2014. Der findes efterhånden nationale EPD programmer i de fleste lande.

Mange af de etablerede EPD programmer, herunder EPD Danmark, samarbejder i den Europæiske paraplyorganisation, ECO Platform, hvis primære formål er harmonisering. En anden vigtig ECO Platform funktion er udførsel af gensidig audit blandt de enkelte EPD programmer for at sikre harmonisering og kontrol af programmernes overholdelse af ISO14025.

EPD Danmark har ikke et kommercielt sigte. Gebyrer betalt af EPD ejere, der publicerer deres EPD’er hos EPD Danmark, dækker altså udgifter til drift og vedligehold af sekretariatsfunktioner, standardiseringsarbejde, harmoniseringsarbejde (ECO Platform) og hjemmeside/database m.m. Hertil kommer også administrativt arbejde, som EPD programmet er underlagt iht. ISO 14025, fx udformning af verifikationstjeklister, opdateringer af programinstruktioner og inddragelse af interessenter (styregruppe m.m.).

Vil du vide mere? Kontakt EPD Danmarks sekretariat på tlf. 7220 2023

EPD Danmark
v/ Teknologisk Institut
Gregersensvej 1
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark

Send til en kollega

0.031