23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Giv dine medarbejdere en god juleferie

Vis at du er opmærksom på deres ønsker og frustrationer

Vi tæller ned i disse dage. Juleferie, årsskifte, forberedelser til det nye år – alt sammen får det mentale kalenderlys til at brænde heftigt.

I mange virksomheder er der gerne lidt ekstra travlt op til jul: De sidste ordrer skal laves og sendes, de sidste bestillinger skal hives hjem, de første kundemøder og leverancer i det nye år skal i kalenderen. Og så vil jeg slet ikke nævne den heftige puls, detailhandlerne løber rundt med i disse dage.

Vi skal simpelthen være færdige, så tavlen efter nytår er ren og indbydende at skrive på. Har 2017 været et godt år, kan udfordringen være at springe endnu højere næste år. Har 2017 været mindre godt, er den nye og blanke kalender en god anledning til at starte på en frisk.

Som leder og indehaver har du utvivlsomt fortjent nogle dage med telefonen slukket og benene på langs. Det har dine medarbejdere lige så sikkert. Men kvaliteten af en ferie kan afhænge meget af, hvilken stemning du sender medarbejderne ud af døren med – og her taler jeg ikke om, at de har fået den traditionelle julekurv proppet under armen på sidste arbejdsdag. Julegaver er fine nok, men gaver kan ikke kompensere, hvis stemningen er lige så lunken som firmagløggen, når året rinder ud.

Vi ved af erfaring, at der er to perioder på året, hvor rigtigt mange vælger at søge nyt job: Januar og august. Så har medarbejderne haft nogle dages ferie til at tænke sig om, tale med ægtefælle, familie og venner – og så tager man beslutningen om at skifte spor. (Det samme gælder i øvrigt for skilsmisser, hvor forløbet er parallelt. Men det er trods alt en helt anden historie).

Ferie er nemlig tid til eftertanke. Hvordan har jeg det egentlig med jobbet, mig selv, mit parforhold – you name it. Det betyder også, at den stemning, du sender dine medarbejdere på ferie med, har ca. 14 dage til at bundfælde sig og sætte sig fast, og dermed blive meget afgørende for, hvilken indstilling de har med på næste års første arbejdsdag.

Frustrerede medarbejdere er naturligvis tættere på at kigge sig om efter andre muligheder. Som leder har du ansvar for at vide, hvilken stemning de går på ferie med, for det kan blive meget afgørende for, hvordan I kommer ud af starthullerne efter nytår.

Måske kan du ikke nå at tale med alle dine medarbejdere før jul. Men nogle af dem kan du helt sikkert nå, og skal du vide noget om din virksomheds tilstand er det ikke nok at se på omsætning og dækningsbidrag. Du skal også pleje virksomhedens vigtigste ressource: Medarbejderne – og det gør du ikke mindst ved at lytte og tage pulsen på deres humør.

Spørg, hvordan de vil sammenfatte året, der snart er gået. Få dem til at fortælle, hvilken stemning de har, når de tænker på deres arbejdsplads. Bed dem pege på, hvor de ser en oplagt mulighed for forandringer og forbedringer. Lad dem fortælle, om de har nogle ambitioner eller frustrationer, du bør kende til. Hør efter, hvis de ytrer ønske om at få en ny udfordring. Kort sagt: Lyt, lyt, lyt.

Det kan spare dig for kedelige overraskelser efter ferien, hvor gode medarbejdere pludselig smider en opsigelse på dit bord. Jo mere, du ved om medarbejdernes tanker og daglige oplevelser, jo bedre er du rustet til den hverdag, der altid melder sig efter en ferie.

Samtidig – og det er vigtigt! – skal du selvfølgelig følge op på dialogerne senere. Her er det meget vigtigt, at I får afstemt jeres forventninger til hinanden, så I er enige om, hvad der fremover skal ændres – hvis der skal ændres noget. Naturligvis kan du, ganske som den rigtige julemand, ikke opfylde alles ønsker, men du skal vise, at du gerne vil lytte og komme dem i møde, så meget du kan.

Det fjerner ikke fuldstændigt risikoen for opsigelser i uge 1. Men du giver dine medarbejdere noget positivt at tænke på og tale om hen over klejnerne og julesnapsen – og så kan du selv holde juleferie med lidt mere ro i sindet.

Med de ord vil vi i HumanTrust A/S ønske jer alle en glædelig jul og et rigtigt godt nytår. Vi glæder os til at vende tilbage i det nye år.

HumanTrust A/S
Gammel Viborgvej 9A / Vejlevej 27, 1. sal
8381 Tilst, Aarhus
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK35044922

Kontaktperson

Send til en kollega

0.063