23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Nyt værktøj mod social dumping

Skou Gruppen har sammen med Metroselskabet, Københavns og Odense Kommune, MT Højgaard og Øens Murerfirma medvirket til udviklingen af et nyt værktøj, som entreprenører kan anvende mod social dumping.

Det er den uafhængige forening, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA), som netop har lanceret det nye værktøj.

Det nye værktøj bliver præsenteret i begyndelsen af 2018, men allerede den 11. oktober 2017 blev de fire anbefalinger i værktøjet præsenteret på et medlemsmøde i FBSA.

”Bygherrer efterspørger i meget høj grad, at vi som entreprenører kan vise, at vi har ordentlige løn- og arbejdsforhold på byggepladserne,” siger Martin Skou Heidemann, direktør for Skou Gruppen, om virksomhedens engagement i at udvikle det nye værktøj mod social dumping.

Ifølge Martin Skou Heidemann er det ikke tilstrækkeligt med de møder, som 3F og Dansk Byggeri afholder inden for 48 timer, når der opstår uenighed om, hvorvidt der finder social dumping sted på en byggeplads:

”Disse møder er for konfronterende og bagudrettede. Det duer ikke, hvis man fx som entreprenørvirksomhed gerne vil vise bygherren, at man gør sig umage med at undgå social dumping – og det kan det nye redskab hjælpe os med,” siger han.

Som direktør for en 170 mand stor entreprenørvirksomhed lægger han meget vægt på, at værktøjet er udviklet i regi af Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og i et samarbejde mellem bygherrer og entreprenører.

En af Skou Gruppens leverandører blev udfaset, efter Martin Skou Heidemann havde testet det nye værktøjs spørgsmål til at vurdere nogle leverandører.

”Jeg regner med, at risikoen for at få en dårlig sag på halsen bliver mindre uden den pågældende leverandør. Og det vil samtidig skabe en helt ny bevidsthed blandt mine byggeledere, når vi fremover screener alle vores leverandører på den nye måde,” siger Martin Skou Heidemann, der forventer, at Skou Gruppens tilbudsafdeling skal screene underleverandørerne fremover.

Fra Skou Gruppens direktør er anbefalingen til andre entreprenører klar: ”Bare kom i gang! Måske skal nogle af spørgsmålene med tiden opdateres, men det nye værktøj er et godt udgangspunkt og en enkel måde at begynde arbejdet på.”

Det nye værktøj til kontrol af løn- og arbejdsvilkår hos underleverandører til bygherrer og entreprenører indeholder fire enkle anbefalinger:

  • Kontroller ved mistanke og suppler med stikprøver
  • Anonymiser persondata
  • Vær synlig og interesseret
  • Etabler en whistleblowerordning

Anbefalingerne fik ros for at være simple og enkle at bruge, da de blev præsenteret på medlemsmødet. Med dem hånden får bygherrerne bedre mulighed for at sikre, at de krav, de stiller i kontrakten, faktisk efterleves på pladsen. Entreprenørerne ser frem til en mere ensartet tilgang til opfølgningen på, om de sociale klausuler overholdes og mulighed for lettere at sikre den korrekte dokumentation fra underleverandører.

”Fordelen er, at bygherrer og entreprenører har sat sig sammen og fundet en fælles løsning,” siger Palle Adamsen, Formand i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og fortsætter:

”Det resulterer i et værktøj, som der er enighed om på begge sider af bordet. En fælles tilgang til en fælles udfordring vil gøre det nemmere og billigere for alle parter at komme problemerne til livs. Værktøjet bliver en hjælp for dem, som gerne vil gøre sig umage, og ikke mindst: Vise, at de gør sig umage, når det gælder bekæmpelse af social dumping i byggeriet.”

Skou Gruppen A/S
Kærvej 34
2970 Hørsholm
Hørsholm Kommune
Danmark
CVR nummer: DK26654653

Send til en kollega

0.078