23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Graffiti skaber utryghed

Graffiti er mere end bare hærværk. Det gør folk utrygge og bekymrede, og det er skyld i mere hærværk. I værste fald forringer det værdien i lokalområdet.

Er graffiti kunst? Eller er det tomhjernet leg med farver og vilde bogstaver? Emnet kan debateres, men én ting er sikkert: I mange tilfælde er det hærværk på andre menneskers ejendom. Det er sjældent, at personerne ligefrem har fået lov af ejeren. Og når det er hærværk, er det præcis det samme som at ridse i lakken på andres biler.

Så meget koster graffiti samfundet
Der bliver brugt mange, mange millioner på at fjerne graffiti og tags. I London bruges der omkring 100 millioner pund om året på at fjerne graffiti. Tager man til Stockholm skrives der om 200 millioner svenske kroner på fjernelse af graffiti. DSB fortæller på deres hjemmeside, at selskabet bruger i omegnen af 25 millioner kroner årligt til at fjerne graffitihærværk fra stationer, tunneller, broer og toge. 

Men en ting er omkostningerne. Noget helt andet er den pris, samfundet betaler i form af utryghed og bekymring. Graffiti skaber utryghed. Gør at folk går uden om visse tunneller og stier. Ja, nogle steder kan det være så alvorligt, at folk ligefrem ikke flytter til området.

Dokumenteret utryghed
Det er ikke kun noget, vi siger. Mange undersøgelser dokumenterer, at graffiti og lignende hærværk øger befolkningens utryghed. Folk bryder sig ikke om at færdes på åben gade. Desuden mener nogle kriminologer, at graffiti er første skridt imod langt værre kriminalitet.

Graffiti skaber med andre ord en ond spiral. Det fortæller omverden, at her går det skidt. Her har vi ikke styr på tingene, og resultatet bliver at folk flytter fra kvarteret.

Forskellige tiltag imod graffiti
I 2007 besluttede man i Stockholm at indføre en nul-tolerance politik i forhold til graffiti. Ingen afdelinger i kommunen må gøre brug af graffiti på nogen måde. 

Deutsche Bahn er begyndt at bruge droner for at undgå graffiti. Årligt koster graffiti nemlig 10 millioner dollars, som bruges til at bekæmpe det ulovlige hærværk. Fordelen ved dronerne er, at de er rimeligt lydløse og gør det muligt at tage billeder af det ulovlige hærværk, idet det bliver udført. Derefter kan sikkerhedspersonale og politiet tage hånd om problemet.

Der er også mange, der mener, at graffiti skal bekæmpes ved at overvåge nærområderne og samtidig sætte ind i skolerne, alt imens man går i dialog med graffitigrupper og -foreninger.

I Odense har All Remove bekæmpet graffiti siden 2002. Odense Kommune har brugt All Remove til ugentligt at fjerne graffiti på bygninger, skilte, busstoppesteder, læskure, bænke og meget mere. Det er også muligt for byens erhvervsdrivende og endda private borgere at tilmelde sig abonnementsordningen til en meget god pris.

Regelmæssig fjernelse af graffiti
Hos All Remove giver vi virksomheder, boligforeninger og private mulighed for at få fjernet graffiti på forskellige faste tidspunkter. Vi har et abonnement, hvor vi ugentligt tjekker for graffiti. Er der kommet noget, fjerner vi det. Vi har også et tilkalde abonnement, hvor man blot selv ringer, så snart man har opdaget ny graffiti. Vi afrenser derefter graffitien den først kommende mandag-onsdag.

All Remove Danmark A/S
Fabriksparken 23
2600 Glostrup
Glostrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK20691247

Kontaktperson

Send til en kollega

0.047