23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Guide til husbyggeri – Mere end pris og plads

Vi har inddelt en typisk byggeproces i fem faser, så du er godt rustet og ved, hvad du skal være opmærksom på fra de indledende tanker opstår, til huset står færdigt.

Flere og flere danskere vælger at bygge hus selv. Blandt mange grunde til denne udvikling kan nævnes muligheden for medbestemmelse, og ikke mindst de store økonomiske besparelser forbundet med nybyggeri. Vælger du som huskøber at tage del i byggeprocessen, er der en række aspekter, du bør tage højde for, så du får præcis det drømmehus du ønsker.

Fase 1 - Hvad drømmer I om?
Så snart ideen om et nyt hus har rodfæstet sig kan det være svært at holde fokus. Tanker om husets størrelse, design og indretning flyder sammen med mere praktiske overvejelser omkring materialer og økonomi. I den første fase i byggeprocessen er det derfor vigtigt at give kreativiteten frit løb og ikke lade sig begrænse. Forestillingen om jeres drømmehus kan variere meget, og det er ikke sikkert, at hele familien har de samme tanker. På dette indledende stadie fa processen kan det være en god ide at søge inspiration på byggeblogs, i boligblade og snakke med venner og familie. Det er vigtigt at tale om, hvad der betyder noget for jer. Skal der være ekstra højt til loftet? Stor have med plads til både fodboldmål og terrasse? Lad fantasien få frit spil.

Fase 2 - Hvilke behov har I?
Når I har undersøgt de tusindvis af muligheder for jeres nye hus, er det tid til at blive lidt mere konkrete. Spørgsmål som, hvor meget plads har I brug for, hvor mange værelser og skal I have carport hører til i denne fase. Brug inspirationen fra første fase til at mærke efter, hvad der er vigtigst for jer. Det kan være en god øvelse at spørge jer selv - hvordan ser en typisk hverdag ud for os? Hvor meget plads har I brug for i entreen? Vil I gerne kunne lave mad og spise i samme rum? Hvilke problemer har I, i jeres nuværende hus og hvordan ville det være bedre? Det er også en god ide at tænke frem i tiden, så I også overvejer, hvordan jeres liv ser ud om 5-10 år. Har I mulighed for at indrette jer anderledes, hvis I får brug for det?

Fase 3 – Hvor langt rækker økonomien?
Økonomien er en afgørende del af enhver byggeproces, og her bør man være meget grundig og ikke mindst realistisk. En byggeproces kan strække sig over lang tid og jeres økonomiske situation kan ændre sig fra i første gang får lagt budget til I har fundet drømmehuset. Derfor kan det anbefales at få lavet et budget og en gennemgang af jeres økonomi inden I lægger jeg fast på noget. I kan enten vælge at få banken til at lægge et budget eller gøre det gennem et byggefirma. For at være sikker på, at I får den bedste pris, bør I indhente tilbud fra flere forskellige firmaer. Når I har indhentet tilbud fra forskellige byggefirmaer, kan I få dem til godkendelse i jeres bank. Der kan være stor forskel på finansieringen alt afhængig af, hvilket byggefirma I vælger. Nogle firmaer sætter krav om en ratebetaling. Det betyder i mange tilfælde, at I skal optage et banklån mens huset bliver bygget. Vælger I et byggefirma, der først kræver betaling ved indflytning kan der være mange penge at spare, da I ikke behøver at optage lån. Det kaldes et nøglefærdigt hus.

Fase 4 – Hvordan skal det foregå?
Når økonomien for drømmehuset er på plads, skal ideerne og drømmene føres over på papir. Det er en god ide at vælge en byggerådgiver, der forstår jeres visioner og drømme. Tag jer derfor tid til at vælge en byggerådgiver I føler jer trygge med. Vær klare omkring, hvor meget I vil involveres og lav konkrete aftaler fra start af. Vær tro mod jeres egne ideer og brug byggerådgiveren som en sparringspartner. Brug deres ekspertise til at guide jer, så I får aftensol på terrassen, hvis det er det I har drømt om. Der kan være langt fra ide til virkelighed og et grundigt planlægningsarbejde kan hurtigt betale sig.

Fase 5 – Hvordan går vi fra tegning til færdigt hus?
Her begynder det for mange at blive rigtig spændende, og I kan følge med i udviklingen fra dag til dag. Det er en god ide at tage billeder, når I besøger byggeriet. Det er godt at have dokumentation, hvis der skulle opstå problemer og det er sjovt at kunne kigge tilbage på udviklingen, når man er faldet på plads i det færdigbyggede hus. Inden I overtager huset skal I gennemgå det grundigt med jeres byggeleder, så I ved at alting er i orden. Nogle vælger at hive en ekstern rådgiver ind for at være på den sikre side. Vær også opmærksomme på, at I får en guide til vedligeholdelse af huset, så I ved præcis, hvad der skal gøres for at drømmehuset forbliver en drøm fremover.

Om HusCompagniet
Find HusCompagniet på vores hjemmeside
Find HusCompagniet på LinkedIn
Find HusCompagniet på Facebook
Find HusCompagniet på Anmeld Håndværker
Find HusCompagniet på Youtube

HusCompagniet A/S
Agerøvej 31
8381 Tilst
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK28505035

Send til en kollega

0.046