23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Fremtidens bibliotek skyder op i Aarhus

En imponerende bygning toner langsomt frem langs det, der bliver Aarhus havnepromenade. Store visioner og tanker er lagt i støbeskeen for at skabe et nyt hovedbibliotek ved den gamle industrihavn, der måske mindst af alt handler om bøger.

Går alt efter planen åbner Aarhus op for nyt hovedbibliotek i starten af 2015. Det nye bibliotek kommer til at rumme mere end lange rækker af reoler med bøger fra a-z. Biblioteket rækker hånden ud mod fremtiden og byder på alt fra leg til læring, café og koncertsal.

- Vi vil gerne lave et ikke-kommercielt mødested, hvor man kan mødes på tværs af forskelligheder. Det er grundlæggende for demokratiet. Derfor har vi genovervejet, hvad et bibliotek er; det bliver et sted med tilbud til alle grupper af befolkningen, og hvor der er fri adgang uanset køn, alder eller social status, siger projektleder Ina Bækgaard.

Fra collection til connection
Det bye bibliotek kommer til at gå under navnet ”Dokk1”, der henviser til beliggenheden ved den gamle industrihavn. Udover mediesamling, læsesal , mødelokaler og rekreative områder, vil Dokk1 også huse byens borgerservice. Omkring biblioteksbygningen skyder nye havnepladser op, som indbyder til sportslige, musikalske og kulturelle aktiviteter.

- Bibliotekerne i dag starter ikke, idet man træder ind over dørtærsklen. Rummet omkring biblioteket fungerer som et mellemrum mellem bibliotek og by – en transzone – der inviterer til ophold og oplevelse, forklarer Dorte Skot-Hansen, leder af Center for kulturpolitiske studier på Københavns Universitet.

Tankegangen om et bibliotek, der er en del af byrummet er et fænomen, der er opstået i takt med, at fokus flytter sig fra bøger til mennesker.

- Hvor biblioteket før var et sted, der skulle samle materialer og gøre dem fysisk tilgængelige, er tendensen i dag, at biblioteket fungerer som mødested mellem mennesker. Vi er gået fra collections til connections, siger Dorte Skot-Hansen.

Fremtidssikret og bæredygtig
Multimediehuset er bygget på en måde, så det også er funktionelt i fremtiden. Skillevægge og glasvægge kan justeres alt efter, hvordan rummene skal bruges.

- Måske går man i fremtiden ikke på biblioteket for at låne noget, og måske kommer det i højere grad til at handle om at være sammen om noget, dele viden og udvikle viden i fællesskab. Den udvikling af fremtidens bibliotek skal Dokk1 kunne rumme, og derfor bliver der tale om et fleksibelt hus med kun få bærende elementer, siger Ina Bækgaard.

På energifronten er Dokk1 også beredt på en fremtid, der stiller flere krav til miljøet. Havvandskøling anvendes for at reducere energiforbruget til nedkøling, og på taget er der lagt isolering fra ROCKWOOL, som er med til at sikre bygningen et lavt varmetab. Oven på taget vil der i sidste del af byggefasen blive installeret solceller.

Biblioteket skal ses som led i et helhedsprojekt, hvor visionen er, at centrum i Aarhus rykker mod vandet. Der skal være sammenhæng mellem by og havn.

- Vores ambition er, at Dokk1 bliver et varemærke for Aarhus på linje med Aros, konstaterer projektlederen.

Den 31. maj og 1. juni 2014 holder Dokk1 åbent hus for besøgende, der har lyst til at se, hvor langt byggeriet på havnen er kommet.

Ophavsret til billede: www.urbanmediaspace.dk

ROCKWOOL Danmark A/S
Hovedgaden 501
2640 Hedehusene
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK42391719

Send til en kollega

0.062