23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Kulturminde opslugt af flammer

I slutningen af marts nedbrændte en sportshal i Gentofte. Hallen blev for 80 år siden tegnet af Arne Jacobsen. Branden spredte sig til en tilhørende nabobygning, som også var den danske arkitekts værk. Et stykke dansk arkitektur gik tabt i flammerne.

Det var en både bedrøvet og overrasket husejer, der kunne besigtige skaderne, da branden i den arkitekttegnede sportshal i Gentofte var slukket. Flammerne fra den voldsomme brand fik også fat i nabobygningen, som hænger sammen med sportshallen. Efter brandens indtog var det kun isoleringen, der stod tilbage i nabohusets vægge.

- Hele min ejendom var facadeisoleret. Det har åbenbart været en succes, for selvom huset er halvt brændt ned, har isoleringen det fint. Den er så at sige ubeskadiget, fortæller den 76-årige husejer og nu pensionerede advokat, Torben Brobjerg.

Far opførte sportshal
På trods af den stadigt stående isolering, er det en bedrøvet husejer, der nu kun har minderne tilbage fra det arkitekttegnede hus. Minder, som stammer helt tilbage fra barnsben.

- Jeg har altid kendt til det hus, så det er trist, at det ikke længere eksisterer. Et stykke historie er gået tabt, men der er ikke andet at gøre end at komme videre, siger han.

Det var Torben Brobjergs far, civilingeniør Niels Johannes Brobjerg, der i 1934 opførte sportshallen sammen med Arne Jacobsen. Nu står kun facadeisoleringen tilbage i huset, der har fulgt Torben Brobjerg gennem mange år.

Kunne være gået anderledes
I 1998 fik huset, der hænger sammen med sportshallen, nyt liv med ROCKWOOL facadeisolering. Det betød, at Torben Brobjerg kunne bruge ejendommmen til eget advokatkontor og til udlejning af kontorlokaler.

- Brandmæssigt har isoleringen klaret sig godt, så jeg er glad for, at jeg dengang valgte at isolere. Måske kunne det være gået anderledes, men branden i sportshallen var alt for kraftig, siger han.

Nu står den tidligere advokat tilbage med et næsten nedbrændt hus, som ikke står til at redde. Og det er ikke kun Torben Brobjerg, der har mistet et minde af betydning.

- Det er trist, når et kulturminde som sportshallen og nabohuset går til grunde i en brand, siger Allan Wind, produktchef i ROCKWOOL A/S og fortsætter.

- Branden er endnu et eksempel på, at vi skal tage brandrisikoen alvorligt. Desværre er brandsikkerhed et overset element for mange husjere, som i disse år efterisolerer. Men som denne historie viser, kan valget af isolering have meget større betydning for forløbet af en brand, end de fleste gør sig klart.

ROCKWOOL Danmark A/S
Hovedgaden 501
2640 Hedehusene
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK42391719

Send til en kollega

0.047