23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Brændeovne reducerer partikeludledning med 20 % over 3 år

Brændeovne på det danske marked udmærker sig ved at have mindre udledning end det mest krævende miljømærke, Svanemærket foreskriver. Bedre lufttilførsel, bedre isolering af brændkammer og nemmere betjening er nogle af årsagerne til dette.

Teknologisk Institut tester 90 % af alle brændeovne, som sælges på det danske marked. Disse ovne er alle svanemærkede og kun Teknologisk Institut tilbyder denne test i Danmark. Testen bygger på måling i fortyndingstunnel og er anerkendt i norden, Australien og USA og kaldes NS3058/59.

Teknologisk Institut har anvendt testmetoden siden år 2002. Således er der indsamlet data over 11 år, og det giver et godt grundlag for at konstatere, hvor miljøvenlige brændeovnene egentlig er.
”Vi kan konstatere, at brændeovnene har reduceret deres udledning af partikler med 60 % over en 11 årig periode og hele 20 % over de seneste 3 år bare,” udtaler faglig leder for energilaboratoriet på Teknologisk Institut, Jes Sig Andersen.

Brændeovne udleder gennemsnitligt 2-3 gram pr. brænde
Således er partikeludledningen nede på 2-3 gram pr. kg. brænde. Det Danske lovkrav er 10 g/kg og det frivillige Svanemærkets krav er max 4 gram pr. kg. brændsel, og dermed er de danske brændeovne på den gode side af kravene.
Brændeovne bidrager positivt til CO2 regnskabet

De nye brændeovne har så lav partikeludledning, at de er vigtige for at nå en CO2 besparelse – et regnskab, der selvfølgelig bliver bedre i takt med at de gamle brændeovne skiftes ud,” konkluderer Jes Sig Andersen. Han ser flere årsager til den positive udvikling.

Luftsystemer, betjening og vejledning er forbedret
Luftsystemerne er forbedret med tilsætning af forbrændingsluft flere steder, så der bliver en bedre forbrænding og brændkamrene er også isoleret bedre. På den måde bliver røggasser brændt af i ovnen frem for at ryge op i luften og brændet bliver udnyttet bedre.

Det er også blevet lettere at betjene en brændeovn. Selvom der er flere spjæld, så kan de som regel kun reguleres ét sted, og det giver mindre risiko for fejlbetjening.

Vejledningen af forbrugeren er også blevet bedre ifølge Jes Sig Andersen. F.eks. er der en udbredt forståelse af, at man i dag antænder oppefra, hvilket giver en bedre forbrænding og undlader at fyre om natten.

Udviklingen går mod automatisk spjæld-regulering
Lige nu begynder flere ovne at have automatisk spjældregulering, således at brændeovnen simpelthen selv indstiller sit luftindtag og får dermed en optimal forbrænding hele tiden – brugerens indflydelse og eventuelle fejlindstillinger er dermed elimineret og partikeludledningen minimal.

RAIS a/s
Industrivej 20, Vangen
9900 Frederikshavn
Frederikshavn Kommune
Danmark
CVR nummer: DK25195612

Kontaktperson

ACW
Ann Charlotte Wellejus
Marketingchef
+45 96211106 acw@rais.dk

Send til en kollega

0.047