23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Kreditklemmen er alvorlig for byggeriet

Byggeriet er ramt af en kreditklemme, som skal løses hurtigst muligt. Men at få løsnet kreditklemmen handler også om at få skabt tryghed ved boligmarkedet og samtidig øge incitamenterne til at ville energieffektivisere ældre boliger.

Der er mange tråde, der skal samles, før byggeriet og boligmarkedet igen kan bidrage med vækst til samfundet.

TUN Analyse har udarbejdet et notat, som ser nærmere på, hvordan udviklingen har været i udlån fra penge- og realkreditinstitutter. Billedet er helt tydeligt. Der er et enormt fald i udlån til husholdninger og ikke mindst til byggeri og ejendomme. Fra slutningen af 2007 og frem til slutningen af 2012 er udlånet faldet med omkring 16 mia. kr., svarende til et fald på godt 46 %. Det er et kraftigt fald og har stor betydning for, hvordan virksomheder i byggeriet kan agere.

En surveyanalyse foretaget af Dansk Byggeri giver det klare billede af, at virksomheder i byggeriet oplever, at banker har mistillid til branchen og derfor er mere afvisende for låntagning og forhøjelse af eller blot bibeholdelse af kassekreditter.

- Vores branche er hæmmet af en kreditklemme, men jeg mener ikke, at vi alene kan adressere problematikken hos tilbageholdende pengeinstitutter. Der skal en samlet og velgennemtænkt politisk aktion til at få vendt den negative spiral i byggeriet og på boligmarkedet, starter adm. direktør Palle Thomsen, Trælasthandlerunionen – TUN.

Aktivitetsniveauet er så lavt, at beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren er faldet med omkring 50.000 fuldtidsbeskæftiget siden 2007. Påbegyndt nybyggeri har været inde i en årrække med så lav aktivitet, at vi skal længere tilbage end 1940’erne for at finde så lavt et aktivitetsniveau.

Afskaffelsen af BoligJobordningen og nettomålerordningen for solceller giver ikke tegn på bedring i byggeriet, tværtimod oplever mange virksomheder yderligere fald i aktiviteten. Det peger i retning af fortsat faldende beskæftigelse og negative vækstrater.

- Den politiske dagsorden handler meget om beskæftigelse, uddannelse og miljø, men i mine øjne er der ikke en ordentlig sammenhæng i regeringens politik. En BoligJobordning, der både gav flere arbejdspladser, flere energieffektiviseringer og sågar bekæmpede sort arbejde er blevet afskaffet – den kostede ikke engang på de statslige budgetter – afskaffelsen giver altså ingen mening, siger adm. direktør Palle Thomsen, Trælasthandlerunionen – TUN.

- Hele den negative stemning omkring byggeriet og faldende beskæftigelse er selvfølgelig også noget de unge tager med i deres overvejelser, når de skal vælge karrierevej. Erhvervs-uddannelserne oplever faldende elevtal, og tal viser, at vi i fremtiden kommer til at mangle arbejdskraft i vores sektor, siger adm. direktør Palle Thomsen, Trælasthandlerunionen – TUN.

- Jeg vil gerne opfordre politikerne til at få tilrettelagt en plan for byggeriet, og det skal ske hurtigt og med en sådan overbevisning, at befolkningen har tillid til, at regeringen ikke vil foretage en ”stop & go” politik, som hidtil har været kendetegnende, afslutter adm. direktør Palle Thomsen, Trælasthandlerunionen – TUN.

Læs notat fra TUN Analyse her.

Danske Byggecentre
Egebækvej 98
2850 Nærum
Rudersdal Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84870714

Kontaktperson

Send til en kollega

0.078