Maskinsikkerhed ApS arbejder med robotterne
Maskinsikkerhed er med på DIRA roadshow. Vi er med for at fortælle om sikkerhed, risikovurdering og CE-mærkning af robotceller og hvordan man bliver uddannet til robot-integrator.
Maskinsikkerhed er med på DIRA’s Roadshow, hvor vi er klar til at besvare spørgsmål om sikkerhedskrav til industrirobotter og CE mærkning af robotceller, efter den nye standard for robotceller DS/EN ISO 10218-2. Vi kan også fortælle om den nye uddannelse som certificeret robot-integrator.
Vi holder hver eftermiddag kl. 16 et kort foredrag på messen om udfordringen for virksomheder når der indføres robotter i produktionen. Det hele sker i uge 42 i Lyngby, Odense, Esbjerg og Aalborg. Se mere på DIRAs hjemmeside www.dira.dk.
Maskinsikkerhed Aps har erfaring med robotceller
Hos Maskinsikkerhed har vi opbygget erfaring med at arbejde med robotceller siden 1995 og vi har deltaget i udarbejdelse af DS/EN ISO 10218-2 standarden.
Lanceringen af den nye standard er en stor hjælp for både robotfabrikanter og indkøbere. Den giver nemlig et fælles udgangspunkt for sikkerhedsniveauet, som med fordel kan bruges når der skal indgås aftaler om indkøb af nyt udstyr.
Robot-integratoren
Et af de spændende nye elementer som indføres er definitionen af en robot-integrator. Det er den person der sikrer både en god projektgennemførelse med inddragelse af alle relevante krav, men også varetagelse af sikkerhed fra den første skitse og til det færdige anlæg tages i brug. Der er krav om, at robot-integratoren laver risikovurderingen tidligt i processen og løbende opdaterer den, når der kommer nye oplysninger frem. Robot-integratoren kan være en fabrikant, en bruger, en konsulent eller andre.
Robot-integratorens værktøjer
Standarden DS/EN ISO 10218-2 giver en række værktøjer til integratoren, ligesom integratorens opgave beskrives, fra den første specifikation til den endelige aflevering, herunder krav til indsamling/levering af oplysninger i de forskellige projektfaser. Standarden giver en række praktiske eksempler på og værktøjer til sikring af de bedst mulige sikrings- og produktionstekniske løsninger. Eksempelvis er en af de meget nøje beskrivelser, hvordan der kan sikres mod adgang til selve cellen via f.eks. rullebaner og transportbånd.
Robot-integratorens uddannelse, med certifikat fra Dansk Standard
Standarden giver en række værktøjer til integratoren, men integratoren skal sikre at både standardens og maskindirektivets krav er opfyldt, herunder sikre at risikovurderingen og den tilhørende dokumentation er fyldestgørende. Det underviser Maskinsikkerhed ApS, sammen med Dansk Standard, i.
Dansk Standard udbyder kurset, hvor man dels får et grundigt kendskab til hvordan standardens sikkerhedskrav kan indarbejdes i et robotprojekt, dels lærer rollen som robot-integrator. Det afsluttes med eksamen, så man efterfølgende har papir på at man er ”DS-certificeret robot-integrator”. Det første kursus er afholdt og det næste holdes til marts.
De åbne kurser til robot-integrator sker i samarbejde med Dansk Standard mens Maskinsikkerhed selv udbyder interne firmakurser. De virksomhedsinterne kurser målretter vi til den enkelte virksomheds behov.
DS/EN ISO 10218-2 Sikkerhedskrav til industrielle robotter
I august 2011 blev standarden DS/EN ISO 10218-2 Sikkerhedskrav til industrielle robotter - Del 2: Robotlinjer og integration endeligt godkendt. Standarden er udarbejdet som fortolkning af Maskindirektivets krav til sikker indretning af robot-celler, og vil blive gældende minimumskrav; sandsynligvis gældende for alle de celler der leveres allerede fra efteråret 2011.
Senior-konsulent, ingeniør Flemming Madsen, Maskinsikkerhed ApS har i flere år deltaget i ISO-gruppen TC 184 SC2, der har til formål at udarbejde internationale standarder for sikkerhedskrav til industrirobotter, robot-linier/celler og andre typer robotter. Sammen med Seniorkonsulent Thomas Thillemann Petersen forestår han risikovurdering og CE-mærkning af robotceller og underviser på Dansk Standards kurser.