23948sdkhjf

Pilotprojekt udvikler ny slank klimaskærm

Et samarbejde på tværs af faggrænser har ført til udvikling af et nyt facadeelement til energioptimering. Konsortiet arbejder nu på at få løsningen i produktion.
En ny type klimaskærm har set dagens lys i regi af det offentligt-private samarbejde Plan C. Løsningen blev præsenteret for nylig på Gate 21-konferencen Transform2012.

I bestræbelserne på at skabe effektive løsninger til energirenovering af den eksisterende bygningsmasse har Plan C samlet et udviklingsteam bestående af bygherre, entreprenør, rådgivere og producenter i et pilotprojekt. Målet har været at designe et slankt og robust facadeelement, som dels reducerer tykkelsen af ydermuren og dels fremtidssikrer klimaskærmen i forhold til fremtidens energikrav.

BoVest har stillet en bolig til rådighed i Hyldespjældet i Albertslund til afprøvning. Løsningen blev et nyt præfabrikeret facadeelement bygget op af to lag højstyrkebeton og et lag vacuumisolering.

- Ved at kombinere egenskaberne fra højstyrkebetonen og vacuumisoleringspanelerne kan vi lave et facadeelement, der er under 10 centimeter tykt, men som isolerer lige så godt som 25 centimeter rockwool, forklarer Tommy Bæk Hansen, projektleder hos producenten Hi-Con, der indgår i teamet bag projektet.

Klædt på til fremtidens energikrav
Danmark har verdens skrappeste energikrav til bygninger, og kravene stiger fortsat. Derfor har udviklingsteamet haft fokus på, at det nye facadeelement skulle have en isoleringsevne, der er så høj, at det kan imødekomme de stigende krav til bygningers energiforbrug.

- Det unikke ved det nye facadeelement er, at det er slankt og robust og lever op til de krav, der vil blive stillet til facaders isoleringsevne i 2020. Det betyder, at vi ikke kun sikrer bygningerne i forhold til nutidens krav, men at vi også sørger for, at de lever op til fremtidens energikrav, fortæller Bjarne Jensen, projektleder hos Enemærke & Petersen, som ligeledes har medvirket i projektet.

Elementernes høje isoleringsevne er opnået ved at udskifte den traditionelle mineraluld med vacuumisoleringspaneler, der har en isoleringsevne, som er fem-seks gange højere end mineraluldens. De nye facadeelementer monteres på bygningens eksisterende facader.

Samarbejde giver ny viden
Teamet bag projektet arbejder på, at de nye præfabrikerede facadeelementer – der er udviklet til bygningsrenovering, men som også kan anvendes til nybyggeri – kan sættes i produktion. Desuden åbner projektet op for udvikling af nye produkter, hvor vacuumisoleringen og højstyrkebetonen hver især bliver kombineret med andre materialer.

Bjarne Jensen mener, at både projektets parter og selve projektet vinder ved at en række virksomheder med forskellige erfaringer og kompetencer er gået sammen om at udvikle den nye facadeløsning:

- Samarbejdet giver os ny viden, så vi kommer på forkant med udviklingen inden for vores felt. Og der er en god ’ping-pong’ og sparring i teamet af arkitekter, ingeniører, leverandører og bygherre.

Et forsøgsprojekt i Plan C – afprøvet på Hyldespjældet i Albertslund
Den nye facadeskærm er et ud af fire delprojekter i et pilotprojekt om en ny klimaskærm, der bliver afprøvet på Hyldespjældet i Albertslund. De øvrige delprojekter er:

”Solarmapping” - en kortlægning af mulighederne for at udnytte passiv solvarme.

”Hyldespjældet anno 2035” - et idékatalog til energibesparende tiltag hen imod det nationale mål om fossilfri el- og varmeforsyning i 2035.

”Ny tagopbygning” - montering af nyt tag med udtørringsmuligheder og fugtmåler.

Baggrund
Plan C er et offentligt-privat samarbejde, hvor kommuner, private virksomheder, forskningsinstitutioner og boligselskaber går sammen om at udvikle projekter inden for energirigtig renovering. Plan C er et af fem offentligt-private innovationsprojekter, der står bag konferencen Transform 2012 sammen med Gate 21 og Region Hovedstaden.

På konferencen deltog 325 deltagere fra kommuner, den almene sektor, private virksomheder og forskningsinstitutioner, for at lære af de mange innovationsprojekter, der er i færd med at blive gennemført og for i fællesskab at sætte fart på den grønne omstilling af byerne.

Plan C-partnere i projektet:
DTU Byg, Cowi, Bo-Vest, Rørbæk & Møller, Enemærke & Petersen samt Rønne & Lundgren

Øvrige samarbejdspartnere i projektet:
Barsmark, Hi-con, Greengrey arkitekter, BLP Tagdækning ApS, Huset Hovmand og Almskov & Larsen.

Læs mere om konferencen Transform2012:
Energirigtig renovering kræver nye samarbejder
Opråb til Martin Lidegaard
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142