23948sdkhjf

Energirigtig renovering kræver nye samarbejder

Nøglen til udvikling af innovative løsninger er at samarbejde - også med konkurrenterne. Det understregede Jakob Klint fra Kuben Management og Torben Thyregod fra Velux Group under den nyligt afholdte konference; Transform2012.
Renovering udgør en stadigt større del af byggebranchens aktiviteter. Og en analyse fra Dansk Byggeri forudser, at andelen vil stige yderligere med 7 procent fra 2011 til 2012, så den i 2012 udgør 40 procent af branchens samlede byggeaktivitet.

Der ligger således et stadig større arbejde og potentiale i at energirenovere og forbedre vores eksisterende bygninger, så de er klar til et lavere energiforbrug og en fremtidig energiforsyning baseret på vedvarende energi. Alt sammen uden at det bliver på bekostning af arkitekturen, indeklimaet og menneskers ve og vel.

Det mener Jakob Klint, chefkonsulent i Kuben Management og Torben Thyregod, Senior Concept Developer i Velux Group, som begge tog del i Gate 21-konferencen Transform2012 om byernes grønne omstilling den 21. og 22. november.

Miks forskellige kompetencer
Jakob Klint og Torben Thyregod har igennem mange år arbejdet sammen om at skabe nye energirigtige renoveringsløsninger, heriblandt projektet Solarprism-projektet til en eksisterende bebyggelse i Albertslund. Og de er enige om, at nøglen til at udvikle innovative løsninger er at indgå samarbejder med dem, der kan noget andet end en selv og med dem, man normalt opfatter som konkurrenter.

Ifølge Jakob Klint er sammensætningen af forskellige kompetencer en væsentlig forudsætning for udviklingen af innovative og energirigtige løsninger:

- Stadigt flere aktører i byggebranchen får øjnene op for behovet for at energirenovere vores eksisterende bygninger, hvilket som udgangspunkt er rigtig godt. Men det kræver, at eksempelvis ingeniører og arkitekter går sammen om at få teknikken og æstetikken til at gå hånd i hånd, så de stigende krav til bygningernes energiforbrug ikke resulterer i løsninger, der skæmmer bygningerne, men i stedet tilfører dem arkitektonisk merværdi.

Torben Thyregod er enig i, at det ofte er når parter med meget forskellige tilgange og kompetencer går sammen, at de visionære projekter opstår. I Solarprism-projektet samarbejdede Velux Group og Kuben Management med blandt andet Albertslund kommune og Teknologisk Institut.

- Det handler grundlæggende om at små og store virksomheder både fra det private og fra det offentlige går sammen og udvikler nye tekniske løsninger, der er smukke og som øger livskvaliteten for de mennesker, der lever med dem.

Byd konkurrenten op til samarbejde
At finde samarbejdspartnere blandt dem, man normalt opfatter som konkurrenter er, ifølge Torben Thyregod og Jakob Klint, endnu et af de skridt, der kan føre til nye visionære samarbejder. For når barriererne er nedbrudt, kan man trække på hinandens viden og erfaringer og sammen gå helt nye veje. Derfor opfordrer de også branchens virksomheder til at droppe protektionismen og begynde at se konkurrenterne som medspillere i stedet for modspillere.

Et eksempel er Solarprism-projektet i Albertslund, hvor Velux Group og Danfoss indgik et tæt strategisk samarbejde. Et andet eksempel er samarbejdet mellem foreningen Gate 21 og Kuben Management.

- I starten opfattede vi Gate 21 som en konkurrent, fordi vi tænkte, at vi ville komme til at konkurrere om de samme midler. Men i sidste ende er vi er endt med at samarbejde om flere projekter, fortæller Jakob Klint.

Offentlige og private samarbejder
Karakteristisk for Gate 21 og Kuben Managements fælles projekter som eksempelvis projektstyringsværktøjet RenProces er, at de udvikles i samarbejde mellem offentlige og private aktører. Regeringens fokus på at sætte skub i byggeaktiviteten blandt andet igennem renovering af almene og offentlige byggerier øger behovet for visionære offentlig-private samarbejder.

- Almene og offentlige bygninger udgør en stor del af de bygninger, der skal energirenoveres fremover. Derfor er det vigtigt, at parterne inden for den almene, offentlig og private sektor går sammen om at udvikle nye løsninger til energirigtig renovering, siger Jakob Klint.

Eksemplets magt er stærk
Står man med et innovationsprojekt og skal finde kompetente samarbejdspartnere er det, ifølge Torben Thyregod, en god idé at vise, at man tidligere har samarbejdet om lignende projekter.

- Når man leder efter nye samarbejdspartnere, kan man med konkrete eksempler vise dem, at man er i stand til at samarbejde og bringe innovative projekter fra idé til produkt. I den sammenhæng er eksemplets magt stærkt.

Jakob Klint og Torben Thyregod fortalte om deres erfaringer med visionære samarbejder inden for energirigtig renovering på konferencen Transform2012, der handlede om byernes grønne omstilling inden for områderne Bygninger, Transport og Energi.

På konferencen, der var arrangeret af blandt andre Gate 21 og Region Hovedstaden, fremviste det offentlig-private samarbejdsprojekt Plan C en række demonstrationsprojekter inden for energirigtig renovering.

Læs mere om udviklingsprojekterne i de kommende dage her på Building Supply.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078