Solcelleudspil får blandet modtagelse
Brancheorganisationerne modtager Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaards udspil omkring solcelleordningens fremtid med alt fra lettelse til vrede.
Udkastet – som kan læses i sin fulde længde her – har allerede afstedkommet en række reaktioner fra de brancheorganisationer, ændringerne kommer til at berøre.
Building Supply bringer her et udpluk.
Dansk Byggeri: Både godt og skidt
Dansk Byggeri erklærer sig uenig i de forudsætninger, som udspillet bygger på, med en aftrapning af støtten til solceller frem mod 2020 og en justering undervejs i 2015. Aftrapningen skal følge prisudviklingen for solceller med den begrundelse, at man derved sikrer sig mod spild af støttekroner.
- Men vi forstår ikke rigtig tanken omkring spild af støttekroner. Her er tale om private personer, som investerer egne midler, og staten har ikke så meget som en bøjet femogtyveøre i klemme i det spil, siger Torben Kaas fra Dansk Byggeri og sekretariatsleder i VE-Byg.
Han glæder sig til gengæld over, at regeringen skaber positive forventninger ved at give bedre muligheder for solcelleudbygning på et område, som har stået en smule i stampe. Der bliver nu lagt op til mere gunstige vilkår for solceller i forbindelse med større fællesanlæg i boligforeninger og lignende.
- Det er rigtig godt. Det er et marked som har haltet alt for meget, men som nu kan vise sig at blive et rigtig godt udviklingsmarked, som branchen derfor må rette fokus ind på. Det er vigtigt, at få slået denne krølle på udspillet, da vi ellers helt risikerer at tabe den positive udvikling på solcelleområdet på gulvet, slutter Torben Kaas.
TEKNIQ: Udkast uden sammenhæng
Installatørernes organisation, TEKNIQ, mener, at der mangler sammenhæng mellem regeringens mål og midler i udkastet til strategi for solcelleanlæg og små VE-anlæg. Administrerende direktør, Niels Jørgen Hansen, opfordrer derfor ministeren til at vende tilbage til skrivebordet for at arbejde på et helt nyt udkast.
- I udkastet står, at tilbagebetalingstiden på nye solcelleanlæg skal være på cirka ti år. Problemet er, at regeringens nuværende forslag medfører en tilbagebetalingstid, der langt vil overstige de ti år. Hvis regeringen virkelig vil have en tilbagebetalingstid på solceller på ti år, så skal regeringen komme op med et nyt udkast for rammebetingelserne. En prisreduktion på solcelleanlæg i fremtiden kan ikke kompensere for de meget markante forringelser af især nettomålerordningen, siger administrerende direktør, Niels Jørgen Hansen.
Han mener desuden ikke, at regeringens udkast til solcellestrategien hænger sammen med visionerne inden for smart grids.
- Sol er et godt supplement til vind, fordi produktionen primært sker i dag-timerne, hvor forbruget er højt. På den måde har vi brug for, at der bliver sendt så meget el som muligt ud på det kollektive net i den periode. Derfor er det ulogisk, at regeringen med udkastet tilskynder borgerne til at hæve forbruget i dagtimerne og spare på energien i de mørke timer, siger Niels Jørgen Hansen.
Dansk El-Forbund: Flere positive elementer
Dansk El-Forbund erklærer sig positivt overraskede over udspillet, som ikke er lige så slemt som frygtet.
- Det er godt for miljøet, at der nu på den måde ser ud til at komme mere stordriftagtige forhold på solcelleområdet, og hvor vi på forhånd frygtede for beskæftigelsen, ser det ud til, at dette tværtimod vil være til gavn for vores medlemmer, siger forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen og fortsætter:
- De anlæg, vi fremover kan vente bliver sat op i de større bebyggelser og virksomheder, er jo ikke små samlesæt, der kan købes i Bilka. Det bliver arbejde for de professionelle.
Dansk Energi: Fornuftigt og useriøst
Dansk Energi ser dobbelt på udspillet fra Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.
- Det er godt, at regeringen nu tager ansvar for at få justeret ordningen for solceller. Det er på høje tid, at de mange skævheder bliver håndteret, især set i lyset af, at antallet af solcelleanlæg voksede med 25 procent alene i oktober. Med den foreslåede ordning vil solceller i langt højere grad spille sammen med tankerne om et intelligent elnet, hvor det bliver dyrest at bruge strøm, når det er dyrest at producere strømmen, konstaterer Lars Aagaard, adm. direktør fra Dansk Energi.
Han kritiserer dog på den anden side udspillet for at have en skyggeside, da staten vil dække de to manglende milliarder kroner, som solcelleeventyret har kostet, ved blandt andet at hive penge ud af elselskaberne.
- Det er useriøst, at Martin Lidegaard på den måde dækker hullerne efter de seneste måneders solcelleboom ved at ramme elsektoren. Samtidig har han en politisk ambition om, at vi skal være omdrejningspunktet i at skabe et intelligent energisystem – med de massive investeringer, som det vil kræve. Det hænger slet ikke sammen. Især set i lyset af, at elselskaberne allerede har bidraget markant økonomisk til solcelleudbygningen, konkluderer Lars Aagaard.
Dansk Solcelleforening: Regeringen lægger job i graven
Dansk Solcelleforening er på ingen måde tilfreds med udspillet fra klimaministeren, som er indkaldt til hastemøde af foreningen.
- Der er lagt op til den hidtil største politisk ledet jobreduktion, vi har set udført af en regering, der siger den døgnet rundt knokler for at skabe nye og helst grønne arbejdspladser. Fakta er, at regeringen er på vej til at lægge solcellebranchen i graven. Tusindvis af jobs vil forsvinde og mange nystartede firmaet vil gå konkurs. Det er ufatteligt, at regeringen lægger hindringer i vejen for en branche, hvor der netop er sket en ”kick-start” i beskæftigelsen, siger formanden for Dansk Solcelleforening, Signe Antvorskov Krag, og fortsætter:
- Vi har meget vanskeligt ved at forstå, at det tilsyneladende har topprioritet for en regering at nedlægge tusindvis af grønne arbejdspladser uden at lytte til dem, der dagligt er i kontakt med borgerne og har fingeren på pulsen. Sidst vi havde møde med ministeren fik vi to minutter til at fremlægge vores synspunkter. Nu vil vi gerne fremlægge vores beregninger for ministeren, og håber han gør det samme. Skal vi have en konstruktiv debat og undgå mudderkastning må det ske med baggrund i de virkelige forhold.