DTU kårer vinder i projektkonkurrence
Cowi står i spidsen for det team, som netop er løbet med sejren i DTU’s konkurrence om et ca. 40.000 m² stort byggeri på DTU Lyngby Campus.
Til formålet vil DTU modernisere cirka 10.000 m² eksisterende bygninger, bygge cirka 30.000 m² nye bygninger og skabe nye udendørs arealer.
Cowi er totalrådgiver på opgaven med Christensen og Co Arkitekter, Rørbæk & Møller Arkitekter, Wessberg Rådgivende Ingeniører og Schul Landskabsarkitekter som underrådgivere. Det er et projekt, der samlet set løber op i 1,2 mia. kr.
Et komplekst byggeri
Med projektet stræber DTU mod at skabe forskningsmiljøer i international klasse. Det endelig byggeri skal derfor være på forkant med udviklingen; både når det gælder funktion, indretning og teknik i forskningslaboratorier, forskningsakvarier og andre forskningsrelaterede faciliteter.
Samtidig skal den nye bygning medvirke til at reducere DTU's klima- og miljøbelastning. Det nye hus bliver bygget til lavenergiklasse 2015 ved blandt andet at udnytte fjernvarmen bedre, ved at lagre overskudsvarmen i betonkonstruktionerne og ved at udnytte dagslyset optimalt, så energiforbruget til kunstbelysning mindskes. Dertil kommer et godt indeklima, som har fokus på at levere et godt dagslys, en god akustik og en behagelig regulering af temperaturen.
Arkitekturen bliver åben, hvilket vil gøre det nemt for brugerne at se, hvad der foregår både inde og ude. Det understøtter fornemmelsen af at være del af et levende og aktivt miljø. Broer mellem bygningerne, og adgangsveje, som krydser laboratoriegangene, gør, at alle uundgåeligt vil krydse hinanden hyppigt på tværs af institutter, fag og funktioner.
Bygning med biosfære
Forslagets væsentligste element er en skitsering af et centralt indendørs areal, som vinderne har døbt ”biosfæren”. Fra biosfæren er der adgang til kantine, mødeområder og udstillingszoner samt åbne loungeområder.
Biosfæren forener husets forskere med bygningens fælles og tværgående funktioner samt den fællesfaglige infrastruktur. Visionen er yderligere, at bygningen er et åbent hus, så biosfæren også bliver til glæde for øvrige ansatte og studerende i 2. kvadrant på DTU Lyngby Campus.
En strategisk satsning og bæredygtig løsning
Med projektkonkurrencen har DTU efterspurgt den optimale ramme, der kan samle flere af universitetets aktiviteter inden for life science og bioengineering.
Projektets formål er at styrke DTU’s satsning inden for dette videnskabelige felt, som udgør et strategisk udviklings- og vækstområde for universitetet. Byggeriet er yderligere en realisering af DTU’s strategi om en forskningsinfrastruktur af højeste klasse.
- Byggeriet betyder, at universitetet kan samle flere af de aktiviteter i Lyngby, der i dag ligger spredt geografisk. Vi får bedre og mere moderne faciliteter for færre penge. Det er derfor en økonomisk bæredygtig løsning. Men det er også en strategisk vigtig løsning, da vi skaber rammerne for faglig synergi. Endvidere styrker det DTU’s uddannelser, at vi samler forskningsaktiviteterne inden for life science og bioengineering tæt på universitetets læringsmiljø, siger Anders Bjarklev, rektor ved DTU.
I de kommende måneder skal vinderforslaget finpudses. Byggeriet forventes at starte i 2014, og indflytning forventes i 2016. Når byggeriet er færdigt, vil det danne ramme om cirka 750 arbejdspladser.
De øvrige deltagere i konkurrencen var Arkitektfirmaet C.F. Møller, Arkitema, Cowi, Erik Møller Arkitekter,
Læs mere på http://www.realsite.dk/DTU/BIOVAF/public